Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szukasz pomysłu na dania z dyni? Podpowiadamy co można z niej przygotować

(maw)
nadesłane
Dynia przez wielu nazywana jest królową jesieni. To warzywo, którego w listopadowym jadłospisie nie powinno zabraknąć. Co warto przyrządzić z dyni?

Przybierająca rozmaite kształty i kolory dynia kusi nie tylko oryginalnym wyglądem, ale przede wszystkim bogactwem właściwości smakowych i zdrowotnych. Niskokaloryczna, lekkostrawna, pełna składników odżywczych i minerałów znakomicie odkwasza organizm, a po obróbce termicznej zachowuje wszelkie wartości odżywcze. Nie bez przyczyny więc tak chętnie wykorzystywana jest w kuchni.

Ze względu na swoją wszechstronność równie dobrze sprawdzi się w licznych odmianach dań wytrawnych, jak i podawana na słodko – w formie ciast czy deserów. Jak podkreśla Małgorzata Rudomina, ekspert marki Eisberg, to smakowite warzywo daje nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów.

- Choć dynię najczęściej spożywamy pod postacią aromatycznej i rozgrzewającej zupy, warto pokusić się, by tradycyjny pomarańczowy krem zyskał nieco odświeżenia. Pomocny będzie jarmuż, który ze słodkawą dynią tworzy spektakularny duet smaków. Dodatkowo jesienne warzywa – z dynią i jarmużem na czele – zapewnią solidną dawkę witamin podane, np. jako kremowy i sycący koktajl - przekonuje Małgorzata Rudomina.

Co poza dynią i jarmużem? – Entuzjaści sezonowego odżywiania jesienią nie mogą narzekać, bo kolorowych i aromatycznych warzyw w tym okresie jest od groma. Pewnie dlatego patisony, cukinie, szpinak, seler, kalarepa czy marchew królują w jesiennym menu osób, które pragną odżywiać się świadomie – dodaje Małgorzata Rudomina.

W ogródku przy domu 7-letniego Jakuba Adamczyka z Chróstowa (gmina Dąbrowa Biskupia) wyrosła gigantyczna dynia. Waży około 80 kilogramów, a w obwodzie ma aż 216 centymetrów.- Ciągle rośnie. W ciągu 10 dni zyskała w obwodzie aż 16 centymetrów. Jeżeli nie będzie uszkodzeń w pędach, to dynia ta może rosnąć aż do przymrozków - podkreśla pan Roman, dziadek Jakuba. Razem z wnukiem doglądają olbrzyma. Podlewają, nawożą, mierzą.  Pan Roman ma rękę do dyni. 5 lat temu to dynia z jego ogródka trafiła na łamy "Pomorskiej". - Była jednak mniejsza od tej - podkreśla.Jakub to urodzony gospodarz. Sam garnie się do pracy na roli. - W tym roku poprosił nawet tatę, by mu zaorał kawałek nieużytku. Wziął od taty jednorzędowy siewniczek i sam posiał kukurydzę. Potem podkradał nawóz. Kukurydza urosła do wysokości dwóch i pół metra - opowiada z dumą pani Elżbieta, mama Jakuba.Wideo: Ceny żywności w górę - susza niszczy plony

Gigantyczna dynia wyrosła w Chróstowie. I jeszcze rośnie [zdjęcia]

Królowa jesiennych potraw. Dlaczego warto jeść dynię?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska