Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bezpłatne diety na portalu NFZ. Teraz można pobrać e-book z przepisami na dania idealne na jesień

Małgorzata Stempinska
Małgorzata Stempinska
Wideo
od 16 lat
Szukasz pomysłu na zdrowe dania pełne jesiennych kolorów i smaków? Sprawdź e-book "Kuchenne inspiracje z NFZ-jesień". Zawiera 25 przepisów, w których wykorzystujemy sezonowe owoce i warzywa.

Darmowe diety dostępne są na portalu dietynfz.gov.pl. Oferuje on 12 planów żywieniowych opartych na diecie DASH, która pomaga w leczeniu i zapobieganiu nadciśnieniu. W serwisie NFZ jest ponad 8 tysięcy przepisów opracowanych przez dietetyków, filmy z poradami żywieniowymi, ciekawe artykuły i porady. Można otrzymać przykładowe trzydniowe jadłospisy bez logowania się lub założyć konto podając adres mailowy i hasło.

Jeżeli założymy konto, portal poprosi nas o podanie parametrów takich jak: płeć, wzrost, wiek, masa ciała, aktywność fizyczna. Następnie otrzymamy wskaźnik BMI z graficznym przedstawieniem i opisem. W tej chwili możemy już wygenerować sobie dietę lub dodać członka rodziny, jeśli chcemy otrzymać plan żywieniowy dla całej rodziny. Jest możliwość utworzenia planu żywieniowego aż dla ośmiu osób, w tym dzieci od lat pięciu.

Nie przegap

Takie przepisy znajdziemy w jesiennym e-booku

Narodowy Fundusz Zdrowia przygotował nową, jesienną edycję e-booka z inspirującymi przepisami. "Kuchenne inspiracje z NFZ – jesień". To propozycja dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać i zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze.

- Przepisy są proste w przygotowaniu. Znajdziemy w nich praktyczne informacje np. o czasie potrzebnym do przygotowania posiłków i ich kaloryczności. Dania z e-booka od NFZ doskonale nadają się na niedzielny obiad czy codzienną przekąskę lub danie do pracy. Wszystkie przepisy opracowali dietetycy - mówi Barbara Nawrocka, rzecznik Kujawsko-Pomorskiego Oddziału Wojewódzkiego NFZ w Bydgoszczy.

W e-booku znajdziesz przepisy na:

  • zdrowe śniadania z wykorzystaniem dyni, śliwek czy jabłek,
  • apetyczne przekąski,
  • rozgrzewające zupy,
  • sycące obiady,
  • sałatki pełne kolorowych, sezonowych warzyw.

Przepisy są zbilansowane, dostarczają wiele witamin, składników mineralnych i błonnika. Co więcej, zawierają aromatyczne przyprawy, które pozwalają ograniczyć sól.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska