MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tak jest w Muzeum Archeologicznym w Biskupinie. Wydarzenie "Podróże w czasie. W wiosce piastowskiej". Zdjęcia

(szym)
Do niedzieli 18.08.2024 w Muzeum Archeologicznym w Biskupinie trwają "Podróże w czasie". Tym razem w wiosce piastowskiej możemy dowiedzieć się jak żyli nasi przodkowie w początkach państwa polskiego.
Do niedzieli 18.08.2024 w Muzeum Archeologicznym w Biskupinie trwają "Podróże w czasie". Tym razem w wiosce piastowskiej możemy dowiedzieć się jak żyli nasi przodkowie w początkach państwa polskiego. Szymon Cieślak
W Muzeum Archeologicznym w Biskupinie rozpoczęło się czterodniowe wydarzenie z cyklu Podróże w czasie. Tym razem gościmy w wiosce piastowskiej. Impreza pod patronatem Gazety Pomorskiej i portalu naszemiasto.pl.

Więcej o tym co będzie, a także zdjęcia z ubiegłego roku tutaj:

Oto plan godzinowy wydarzenia na kolejne dni:

Piątek, 16 sierpnia

– kowalstwo (osoby dorosłe). Start godzina 10:00. Czas trwania około 6h.

W programie: wprowadzenie do kowalstwa, wykonanie wybranego przedmiotu (w zależności od postępów do wyboru: krzesiwo, zapinka podkowiasta, nóż podręczny, haczyk, gwóźdź)*.

Prowadzący: Krystian Szczepański.

ZAPISY: BRAK WOLNYCH MIEJSC!

– tkactwo (od 10 roku życia). Start godzina 11:00. Czas trwania około 3h.
W programie: podstawy wiedzy o tkactwie wczesnośredniowiecznym oraz przykłady z różnych epok i stron świata. Przygotowanie surowca, przędzenie, tkanie krajek i tkanin oraz ich wykończenie*. Prowadzący: Joanna Kucharz.

ZAPISY:

– „Słowiańskie smaki” – (bez ograniczeń wiekowych)**. Start godzina 12:00. Czas trwania około 2 h.

W programie, w zależności od zaangażowania grupy: mielenie mąki na żarnach kamiennych; przygotowywanie i pieczenie podpłomyków; gotowanie w garnkach glinianych: polewki, soczewica, kasze, bryje i bryjki; przygotowanie i pieczenie mięsa na kamieniu; gotowanie kapusty z grochem w kociołku metalowym.

Prowadzący Hanna i Paweł Lis – archeolodzy, autorzy książki „Kuchnia Słowian”.

ZAPISY: BRAK WOLNYCH MIEJSC!

– farbowanie wełny (od 14 r. ż.). Start godzina 13:00. Czas trwania około 3 h.

W programie: historia farbowania barwnikami naturalnymi. Przygotowanie wełny, spacer w celu zebrania roślin barwiących, przygotowanie kąpieli barwiącej (trzy kolory), barwienie*.

Prowadzący: Sara White.

ZAPISY: BRAK WOLNYCH MIEJSC!

Sobota, 17 sierpnia:

– kowalstwo (osoby dorosłe). Start godzina 10:00. Czas trwania około 6h.

W programie: wprowadzenie do kowalstwa, wykonanie wybranego przedmiotu (w zależności od postępów do wyboru: krzesiwo, zapinka podkowiasta, nóż podręczny, haczyk, gwóźdź)*.

Prowadzący: Krystian Szczepański.

ZAPISY: BRAK WOLNYCH MIEJSC!

– skórnictwo (osoby od 10 r. ż.). Start godzina 11.00. Czas trwania około 3h.

W programie: wprowadzenie do skórnictwa. Wykonanie wybranego przedmiotu (sakwa, pas, pochewka do noża lub rekonstrukcja kaletki z Opola)*.

Prowadzący: Maciej Perczak.

ZAPISY: BRAK WOLNYCH MIEJSC!

– „Słowiańskie smaki” – (bez ograniczeń wiekowych)**. Start godzina 12:00. Czas trwania około 2 h.

W programie, w zależności od zaangażowania grupy: mielenie mąki na żarnach kamiennych; przygotowywanie i pieczenie podpłomyków; gotowanie w garnkach glinianych: polewki, soczewica, kasze, bryje i bryjki; przygotowanie i pieczenie mięsa na kamieniu; gotowanie kapusty z grochem w kociołku metalowym.

Prowadzący Hanna i Paweł Lis – archeolodzy, autorzy książki „Kuchnia Słowian”.

ZAPISY: BRAK WOLNYCH MIEJSC!

Niedziela, 18 sierpnia

– kowalstwo (osoby dorosłe). Start godzina 10:00. Czas trwania około 6h.

W programie: wprowadzenie do kowalstwa, wykonanie wybranego przedmiotu (w zależności od postępów do wyboru: krzesiwo, zapinka podkowiasta, nóż podręczny, haczyk, gwóźdź)*.

Prowadzący: Krystian Szczepański.

ZAPISY: BRAK WOLNYCH MIEJSC!

– tkactwo (od 10 roku życia). Start godzina 11:00. Czas trwania około 3h.
W programie: podstawy wiedzy o tkactwie wczesnośredniowiecznym oraz przykłady z różnych epok i stron świata. Przygotowanie surowca, przędzenie, tkanie krajek i tkanin oraz ich wykończenie Prowadzący: Joanna Kucharz.

ZAPISY na biskupin.pl

– „Słowiańskie smaki” – (bez ograniczeń wiekowych)** Start godzina 12:00. Czas trwania około 2 h.

W programie, w zależności od zaangażowania grupy: mielenie mąki na żarnach kamiennych; przygotowywanie i pieczenie podpłomyków; gotowanie w garnkach glinianych: polewki, soczewica, kasze, bryje i bryjki; przygotowanie i pieczenie mięsa na kamieniu; gotowanie kapusty z grochem w kociołku metalowym.

Prowadzący Hanna i Paweł Lis – archeolodzy, autorzy książki „Kuchnia Słowian”.

ZAPISY: BRAK WOLNYCH MIEJSC!

– naalbinding (od 10 roku życia). Start godzina 13:00. Czas trwania około 2h.

W programie: historia ściegu igłowego, wykonanie prostych przedmiotów użytkowych*.

Prowadzący: Izabela Borowiecka-Rohde

ZAPISY: BRAK WOLNYCH MIEJSC!

*Gotowe wyroby uczestnicy zabierają ze sobą.

**Dzieci pod opieką dorosłych.

Ponadto każdego dnia odbywać się będą warsztaty bez konieczności wcześniejszych zapisów:

  • lepienie w glinie,
  • wyrób zabawek ze słomy,
  • motanie motanek,
  • zagroda wczesnośredniowiecznego rolnika.
  • Oraz piątek i niedziela – skórnictwo – bransoletki.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Koniec hotelu Marriott w Warszawie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska