Tak możesz sprawić, że rośliny w domu lub balkonie staną się toksyczne!
Domowe czy balkonowe ogródki są bardzo popularne a tendencja do uprawy żywności w domu rośnie. Okazuje się jednak, że bardzo popularna metoda stosowana przez większość osób hodujących rośliny, zioła czy warzywa może sprawić, że wyhodowane jedzenie stanie się toksyczne!
Opublikowano wyniki badań, które miały na celu znalezienie sposobu ograniczenia ryzyka wystąpienia Salmonelli po nocnym moczeniu ziaren, kiełków, orzechów, nasion i roślin strączkowych w celu ich szybszego wzrostu. Powszechnie uważa się, że moczenie w wodzie o temperaturze pokojowej przed zasadzeniem w ziemi przynosi największe korzyści ogrodnikowi. Jednak ten krok może również stworzyć ten rodzaj wilgoci, która stanie się przyjaznym siedliskiem dla szkodliwych mikroorganizmów, powodując zanieczyszczenie tych pokarmów.
Ten popularny błąd może sprawić, że wyhodowane jedzenie stanie się toksyczne
Jak uniknąć niebezpieczeństwa? Zobacz więcej w poniższej galerii:
