
Domowe czy balkonowe ogródki są coraz bardziej popularne a tendencja do uprawy żywności w domu rośnie. Okazuje się jednak, że bardzo popularna metoda stosowana przez większość osób hodujących rośliny, zioła czy warzywa może sprawić, że wyhodowane jedzenie stanie się toksyczne!
Jak uniknąć niebezpieczeństwa? Sprawdź koniecznie, czy też stosujesz tę metodę. Zobacz więcej na kolejnych slajdach galerii >>>>>

Przeprowadzono badanie dotyczące bardzo popularnej praktyki, mającej na celu przyspieszenie kiełkowania roślin i ich aktywację. Metoda ta - zgodnie z badaniami - może zwiększać ryzyko wystąpienia Salmonelli.

Moczenie nasion, ziaren czy orzechów w temperaturze pokojowej stwarza ryzyko wystąpienia salmonelli na powierzchni. Food Safety News opublikowało raport na temat badania przeprowadzonego przez specjalistę ds. Bezpieczeństwa żywności z College of Agricultural Sciences w Oregon State University.
- Jeśli moczenie odbywa się w temperaturze otoczenia, pojawia się poważny problem z bezpieczeństwem żywności - uważa autor badania.

Zespół badawczy zaszczepił 15 ziaren, orzechów i nasion (wśród nich były między innymi migdały, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, brązowy ryż, len i konopie) sześcioma różnymi szczepami bakterii Salmonella i moczono je w różnych warunkach.
Okazało się, że nocne moczenie nasion w wodzie, często o temperaturze pokojowej, czyli tzw. mokry etap "kiełkowania" może stworzyć środowisko sprzyjające rozwojowi różnych mikroorganizmów, w tym Salmonelli.