Woda ryżowa jest tak bogata w składniki odżywcze, ponieważ przenikają one do niej z gotowanego ryżu. Zawiera między innymi witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, potas, magnez czy cynk, a także błonnik. Woda ryżowa nie tylko więc będzie nawadniać lepiej niż zwykła woda mineralna, dzięki swoim magicznym właściwościom znajduje zastosowanie w wielu innych dziedzinach. Zobacz, jak możesz wykorzystać wodę po ryżu!
Tak możesz wykorzystać wodę po ryżu
Prezentujemy nietypowe zastosowanie wody po ryżu. Zobacz, jak możesz wykorzystać wodę ryżową - nie wylewaj jej, ma mnóstwo składników odżywczych:
Warto pamiętać, że najzdrowsza będzie woda, która została nam po ryżu sypkim, a nie ryżu z foliowych torebek. Ta druga ma mniej składników odżywczych, w dodatku może zawierać toksyczny bisfenol, który uwalnia się z woreczków w trakcie gotowania. Co prawda są to śladowe ilości, które nie stwarzają bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia, jeżeli jednak mamy wybór pomiędzy ryżem sypanym a ryżem w torebce - zdecydowanie lepszym wyborem będzie ten pierwszy.
