
Domowy Big Mac - krok 2
Usmaż je na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec smażenia połóż na burgerach plastry sera, tak, by się rozpuścił.

Domowy Big Mac - krok 3
Bułkę delikatnie przypiecz na suchej patelni. Drugiego ogórka kiszonego pokrój w plasterki, cebulę posiekaj w kostkę.
Bułki posmaruj sosem (przepis na kolejnych slajdach).
Na dolnej kromce połóż mięso z serem, dodaj sałatę lodową, cebulkę i ogórka. Przykryj drugim kawałkiem bułki. Ułóż drugie piętro burgera. Całość przykryj wierzchem przypieczonej bułki.

Sos hamburgerowy Big Mac jest zdecydowanie jednym z najbardziej znanych sosów na świecie. Niestety jego receptura jest pilnie strzeżoną tajemnicą, ale internauci stworzyli swoje przepisy. Ich efekt jest bardzo porównywalny do oryginału.
Przypominamy składniki:
- Szklanka majonezu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy
- 0,5 łyżeczki białego pieprzu
- sól

Do majonezu dodaj musztardę, paprykę wędzoną, ocet, czosnek i granulowaną cebulę. Dorzuć posiekanego ogórka i wymieszaj.