
4. A propos cukru...
Święta, to oprócz tradycyjnych dań obiadowych również tradycyjne ciasta. Możemy zamiast cukru użyć słodzika, np. erytrolu lub ksylitolu, które również nadadzą słodki smak deserowi, a nie dostarczą nam kalorii, tak jak to zrobi cukier.

5. Zdrowsze alternatywy
Jakie zmiany jeszcze możemy wprowadzić podczas przygotowywania posiłków? Możemy, np. użyć mniej tłuszczu do smażenia ryby (1 łyżka oleju będzie wystarczająca, ryba nie musi „pływać” w tłuszczu.
W niektórych przypadkach możemy w ogóle zrezygnować ze smażenia, a zastąpić je pieczeniem, np. rybę możemy przygotować w piekarniku, a pierogi zamiast odsmażać na patelni, również możemy upiec.

6. Król świątecznego stołu – majonez
Sałatka jarzynowa jest tradycyjnym daniem świątecznym praktycznie w każdym polskim domu. A jak sałatka, to oczywiście majonez. Co zrobić, żeby to danie było mniej kaloryczne? Możemy tradycyjny majonez, którego używamy, wymieszać z jogurtem naturalnym lub skyrem. Ewentualnie, możemy skorzystać z produktów typu light – ale UWAGA! Nie każdy produkt (w tym przypadku majonez) oznaczony jako „light” będzie miał mniej kalorii. Pamiętaj, żeby sprawdzić to, czytając etykietę przed zakupem.

7. Skład produktów
A jak jesteśmy przy etykietach, to pamiętajcie, żeby wybierać na święta dobre, jak najmniej przetworzone produkty, bez cukru w składzie, oleju palmowego czy innych szkodliwych dodatków.