9 z 12

fot. unsplash.com
Układ krążenia
Orzechy włoskie mają dobroczynny wpływ na układ krążenia. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe i sterole roślinne obniżają poziom złego cholesterolu, mają właściwości przeciwzapalne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Dodatkowo orzechy włoskie regulują ciśnienie krwi. Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, orzechy włoskie zalecane są w diecie przeciwmiażdżycowej.
10 z 12

fot. unsplash.com
Działanie przeciwnowotworowe
Dieta bogata w orzechy włoskie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.
11 z 12

fot. unsplash.com
Zewnętrzna warstwa orzecha to zielona okrywa, która łatwo odpada jesienią. Wewnętrzna część to zdrewniała skorupa. W samym środku znajduje się nasiono. Ta właśnie ta część, którą spożywamy.