Orzechy - niezbędny składnik zbilansowanej diety
Orzech (z łac. nux) to rodzaj suchych owoców zamkniętych (niepękających). W przypadku orzechów o niewielkich rozmiarach używa się równoważnej nazwy orzeszek. Orzechy mają twardą, zdrewniałą owocnię, niezrośniętą z nasieniem. Ta część, którą spożywamy, to właśnie nasiono.
Orzechy są bardzo zdrowe, mają wiele cennych składników odżywczych. Są bogatym źródłem nienasyconych tłuszczów, białek roślinnych, steroli roślinnych, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Zgodnie z zaleceniami dziennie powinno się jeść garść orzechów (ok. 28 g).
Ciekawostka - sok z liści i zielonych orzechów włoskich barwi włosy na kasztanowo.
Orzech włoski
Owoc orzecha włoskiego to kulisty lub lekko owalny nibypestkowiec. Zewnętrzna warstwa to mięsista, zielona okrywa, która łatwo odpada jesienią. Wewnętrzna część, tzw. endokarp, tworzy zdrewniałą skorupę. W samym środku znajduje się nasiono - otoczone błoniastą łupiną, potocznie zwane jądrem, stanowi jadalną część owocu.

unsplash.com
Orzechy włoskie - do czego się używa?
Orzechy włoskie mają szerokie zastosowanie zarówno w domowej kuchni, jak i w gastronomii. Są świetnym dodatkiem do ciast, lodów, sałat, naleśników, a nawet potraw wytrawnych. Olej tłoczony z orzechów włoskich jest bardzo zdrowy i cenny.
Zastosowanie orzechów włoskich:
- produkuje się z nich cenny olej orzechowy,
- w gastronomii - dodawane są do ciast, deserów, lodów, napojów,
- powstają z nich pyszne nalewki i likiery,
- w produkcji kosmetyków - do kremów i balsamów do ciała, a skorupki po zmieleniu są świetnym składnikiem peelingów,
- liście i zielone łupiny zawierają barwnik juglon, który wykorzystuje się w produkcji balsamów i kremów brązujących,
- drewno orzecha włoskiego cenione jest na równi z amerykańskim czarnym orzechem. Wykorzystywane jest do produkcji mebli, wyrobów artystycznych, drewnianych elementów broni palnej.
Takie są skutki jedzenia orzechów włoskich - lista
Owoc orzecha włoskiego zawiera mnóstwo cennych składników:
- wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-6: kwas linolowy, oraz kwas omega-3: α-linolenowy,
- potas,
- fosfor,
- magnez,
- cynk,
- mangan,
- jod,
- foliany oraz witaminy z grupy B,
- aminokwasy.
Orzechy włoskie - zobacz ich właściwości
Są bardzo bogatym źródłem wielu cennych składników: zdrowych tłuszczów, białka, aminokwasów, witamin, mikro- i makroelementów. Orzechy włoskie mają też duże walory smakowe i są wykorzystywane w kuchni (ciasto z orzechami włoskimi to wspaniały deser) i gastronomii, do produkcji kosmetyków, mają też właściwości lecznicze i pomagają w odchudzaniu. W galerii zebraliśmy listę zalet jedzenia orzechów włoskich. Zobacz, dlaczego warto włączyć orzechy włoskie do diety.
ZOBACZ TEŻ: Takie są skutki jedzenia orzechów. Orzechy włoskie, migdały, pekan, laskowe - które są najzdrowsze?
