Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak orzechy włoskie działają na nasz organizm. Takie właściwości ma orzech włoski

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Orzechy włoskie to bogate i cenne źródło wielu składników: zdrowych tłuszczów, białek i steroli roślinnych, aminokwasów, witamin, pierwiastków, przeciwutleniaczy. Orzechy włoskie mają też duże walory smakowe, mają też właściwości lecznicze, a nawet odchudzające. Zgodnie z zaleceniami dziennie powinno się jeść garść orzechów.Jak orzechy działają na organizm? Jakie mają właściwości? Zobacz >>
Orzechy włoskie to bogate i cenne źródło wielu składników: zdrowych tłuszczów, białek i steroli roślinnych, aminokwasów, witamin, pierwiastków, przeciwutleniaczy. Orzechy włoskie mają też duże walory smakowe, mają też właściwości lecznicze, a nawet odchudzające. Zgodnie z zaleceniami dziennie powinno się jeść garść orzechów.Jak orzechy działają na organizm? Jakie mają właściwości? Zobacz >>unsplash.com
Orzechy włoskie to owoce z drzewa orzecha włoskiego. Są bardzo bogatym źródłem wielu cennych składników: zdrowych tłuszczów, białka, aminokwasów, witamin, mikro- i makroelementów. Orzechy włoskie mają też duże walory smakowe i są wykorzystywane w kuchni (ciasto z orzechami włoskimi to wspaniały deser) i gastronomii, do produkcji kosmetyków, mają też właściwości lecznicze i pomagają w odchudzaniu. Jak działają na organizm orzechy włoskie? Jakie korzyści daje jedzenie orzechów włoskich? Sprawdź.

Orzechy - niezbędny składnik zbilansowanej diety

Orzech (z łac. nux) to rodzaj suchych owoców zamkniętych (niepękających). W przypadku orzechów o niewielkich rozmiarach używa się równoważnej nazwy orzeszek. Orzechy mają twardą, zdrewniałą owocnię, niezrośniętą z nasieniem. Ta część, którą spożywamy, to właśnie nasiono.

Orzechy są bardzo zdrowe, mają wiele cennych składników odżywczych. Są bogatym źródłem nienasyconych tłuszczów, białek roślinnych, steroli roślinnych, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Zgodnie z zaleceniami dziennie powinno się jeść garść orzechów (ok. 28 g).

Ciekawostka - sok z liści i zielonych orzechów włoskich barwi włosy na kasztanowo.

Orzech włoski

Owoc orzecha włoskiego to kulisty lub lekko owalny nibypestkowiec. Zewnętrzna warstwa to mięsista, zielona okrywa, która łatwo odpada jesienią. Wewnętrzna część, tzw. endokarp, tworzy zdrewniałą skorupę. W samym środku znajduje się nasiono - otoczone błoniastą łupiną, potocznie zwane jądrem, stanowi jadalną część owocu.

Zewnętrzna warstwa orzecha to zielona okrywa, która łatwo odpada jesienią. Wewnętrzna część to zdrewniała skorupa. W samym środku znajduje się nasiono.
Zewnętrzna warstwa orzecha to zielona okrywa, która łatwo odpada jesienią. Wewnętrzna część to zdrewniała skorupa. W samym środku znajduje się nasiono. Ta właśnie ta część, którą spożywamy.
unsplash.com

Orzechy włoskie - do czego się używa?

Orzechy włoskie mają szerokie zastosowanie zarówno w domowej kuchni, jak i w gastronomii. Są świetnym dodatkiem do ciast, lodów, sałat, naleśników, a nawet potraw wytrawnych. Olej tłoczony z orzechów włoskich jest bardzo zdrowy i cenny.
Zastosowanie orzechów włoskich:

  • produkuje się z nich cenny olej orzechowy,
  • w gastronomii - dodawane są do ciast, deserów, lodów, napojów,
  • powstają z nich pyszne nalewki i likiery,
  • w produkcji kosmetyków - do kremów i balsamów do ciała, a skorupki po zmieleniu są świetnym składnikiem peelingów,
  • liście i zielone łupiny zawierają barwnik juglon, który wykorzystuje się w produkcji balsamów i kremów brązujących,
  • drewno orzecha włoskiego cenione jest na równi z amerykańskim czarnym orzechem. Wykorzystywane jest do produkcji mebli, wyrobów artystycznych, drewnianych elementów broni palnej.

Takie są skutki jedzenia orzechów włoskich - lista

Owoc orzecha włoskiego zawiera mnóstwo cennych składników:

  • wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-6: kwas linolowy, oraz kwas omega-3: α-linolenowy,
  • potas,
  • fosfor,
  • magnez,
  • cynk,
  • mangan,
  • jod,
  • foliany oraz witaminy z grupy B,
  • aminokwasy.

Orzechy włoskie - zobacz ich właściwości

Są bardzo bogatym źródłem wielu cennych składników: zdrowych tłuszczów, białka, aminokwasów, witamin, mikro- i makroelementów. Orzechy włoskie mają też duże walory smakowe i są wykorzystywane w kuchni (ciasto z orzechami włoskimi to wspaniały deser) i gastronomii, do produkcji kosmetyków, mają też właściwości lecznicze i pomagają w odchudzaniu. W galerii zebraliśmy listę zalet jedzenia orzechów włoskich. Zobacz, dlaczego warto włączyć orzechy włoskie do diety.

ZOBACZ TEŻ: Takie są skutki jedzenia orzechów. Orzechy włoskie, migdały, pekan, laskowe - które są najzdrowsze?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska