
Regeneracja
Orzechy włoskie dzięki zawartości witaminy A i E oraz koenzymu Q10 pomagają zwalczać wolne rodniki, zapobiegają nadmiernej utracie wody, dodają cerze energii i pobudzają procesy regeneracyjne.

Mózg i układ nerwowy
Orzechy włoskie dzięki dużej zawartości fosforu poprawiają pracę mózgu i układu nerwowego. Są wskazane dla osób przemęczonych, żyjących w stresie, mających kłopoty ze snem czy nadpobudliwym.

Układ pokarmowy
Orzechy włoskie wykazują silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne. Dlatego są pomocne zwłaszcza przy zatruciach lub biegunkach bakteryjnych.

Na różne dolegliwości
Orzechy włoskie łagodzą dolegliwości żołądkowe i skórne. Różne części orzecha są stosowane na różne choroby. I tak:
- odwar z liści i zielonych łupin ze względu na dużą ilość garbników polecany jest jako środek ściągający w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych,
- odwar stosuje się też w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, oraz do przemywania i okładów przy trądziku, liszajach, oparzeniach,
- odwar z liści orzecha włoskiego zmniejsza potliwość rąk i nóg (moczenie stóp lub jako dodatek do kąpieli), leczy żylaki i hemoroidy (nasiadówki, okłady, przemywanie),
- zielone orzechy włoskie niszczą pasożyty układu pokarmowego,
- napar z kory orzecha włoskiego jest środkiem łagodnie przeczyszczającym.