
Paprykę nie oddzielaj od nasion, przechowuj ją w całości w lodówce w szufladzie na warzywa (tam wilgotność jest mniejsza). Odkrawaj ją stopniowo, w takich ilościach, jakich potrzebujesz. Napoczętą paprykę możesz zawinąć w woreczek foliowy, lecz zrób w nim dziurki, aby warzywo miało dostęp do powietrza.

Brokuły należą do grupy warzyw, które psują się najszybciej. Na blacie kuchennym zaczynają więdnąć już po kilku godzinach. Należy więc trzymać je w lodówce. Aby przedłużyć ich trwałość do kilku dni zawiń je w mokrą szmatkę lub ręcznik papierowy.

Warzywo trzymaj w lodówce w specjalnej szufladzie na warzywa. Odseparuj je od innych produktów, w przeciwnym razie szybciej spleśnieje. Unikaj także mycia warzywa, dopóki nie masz w planach go spożyć. Aby jeszcze bardziej przedłużyć trwałość marchwi, pokrój ją na kawałki i włóż do pojemnika z zimną wodą, tak aby była zanurzona w części i dopiero potem schowaj do lodówki.

Pory to warzywa bardzo wytrzymałe, mogą leżeć nawet miesiąc w lodówce. Aby przedłużyć trwałość pora przytnij jego korzenie oraz liście, a następnie połóż w najzimniejszym miejscu w lodówce (najczęściej dolne półki).