https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tak przedłużysz trwałość rzodkiewki, ogórków czy sałaty. Oto najlepsze sposoby na przedłużenie trwałości warzyw!

Joanna Gólczyńska
Istnieją rodzaje warzyw, które już dzień czy dwa po zakupie tracą swoje właściwości i zaczynają wyglądać gorzej. Kurczą się, wysuszają i stają się nieapetyczne. Prezentujemy najlepsze sposoby na przedłużenie trwałości warzyw. Dzięki nim rzodkiewka i ogórek zachowają chrupkość na wiele dni, a sałata nie zbrązowieje. Czytaj dalej na kolejnych slajdach galerii.
Istnieją rodzaje warzyw, które już dzień czy dwa po zakupie tracą swoje właściwości i zaczynają wyglądać gorzej. Kurczą się, wysuszają i stają się nieapetyczne. Prezentujemy najlepsze sposoby na przedłużenie trwałości warzyw. Dzięki nim rzodkiewka i ogórek zachowają chrupkość na wiele dni, a sałata nie zbrązowieje. Czytaj dalej na kolejnych slajdach galerii. pixabay
Istnieją rodzaje warzyw, które już dzień czy dwa po zakupie tracą swoje właściwości i zaczynają wyglądać gorzej. Kurczą się, wysuszają i stają się nieapetyczne. Prezentujemy najlepsze sposoby na przedłużenie trwałości warzyw. Dzięki nim rzodkiewka i ogórek zachowają chrupkość na wiele dni, a sałata nie zbrązowieje.

Niektóre warzywa najlepiej przechowywać w lodówce, a inne na blacie kuchennym. Wśród warzyw, które zaleca się trzymać w lodówce są te o dużej zawartości wody - pod wpływem ciepła woda bowiem wyparowuje, a warzywa kurczą się, stają się miękkie i niesmaczne. Natomiast na blacie kuchennym zaleca się przechowywać warzywa, którym niskie temperatury mogą zaszkodzić, wpłynąć na ich teksturę, smak i aromat. Niezależnie od tego, czy warzywa trzymane są w temperaturze pokojowej, czy w lodówce, istnieją skuteczne sposoby, aby przedłużyć ich trwałość do tygodnia, albo nawet dłużej.

Oto najlepsze sposoby na przedłużenie trwałości warzyw

Co zrobić, aby rzodkiewka i ogórek pozostały soczyste i chrupie na wiele dni? Jak zapobiegnąć psuciu sałaty i pomidorów? Dzięki tym sposobom przedłużysz trwałość zarówno warzyw przechowywanych na blacie, jak i w lodówce. Prezentujemy najlepsze sposoby na przedłużenie trwałości warzyw. Szczegóły w galerii:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska