Niektóre warzywa najlepiej przechowywać w lodówce, a inne na blacie kuchennym. Wśród warzyw, które zaleca się trzymać w lodówce są te o dużej zawartości wody - pod wpływem ciepła woda bowiem wyparowuje, a warzywa kurczą się, stają się miękkie i niesmaczne. Natomiast na blacie kuchennym zaleca się przechowywać warzywa, którym niskie temperatury mogą zaszkodzić, wpłynąć na ich teksturę, smak i aromat. Niezależnie od tego, czy warzywa trzymane są w temperaturze pokojowej, czy w lodówce, istnieją skuteczne sposoby, aby przedłużyć ich trwałość do tygodnia, albo nawet dłużej.
Oto najlepsze sposoby na przedłużenie trwałości warzyw
Co zrobić, aby rzodkiewka i ogórek pozostały soczyste i chrupie na wiele dni? Jak zapobiegnąć psuciu sałaty i pomidorów? Dzięki tym sposobom przedłużysz trwałość zarówno warzyw przechowywanych na blacie, jak i w lodówce. Prezentujemy najlepsze sposoby na przedłużenie trwałości warzyw. Szczegóły w galerii:
