
Istnieją rodzaje warzyw, które już dzień czy dwa po zakupie tracą swoje właściwości i zaczynają wyglądać gorzej. Kurczą się, wysuszają i stają się nieapetyczne. Prezentujemy najlepsze sposoby na przedłużenie trwałości warzyw. Dzięki nim rzodkiewka i ogórek zachowają chrupkość na wiele dni, a sałata nie zbrązowieje. Czytaj dalej na kolejnych slajdach galerii.

Rzodkiewkę należy przechowywać w lodówce, na kuchennym blacie szybko się skurczy i zepsuje. Aby zachować jej trwałość na dłużej, utnij liście, a następnie włóż rzodkiewki do słoika lub miski z zimną wodą - może być zanurzona w całości bądź w części. Tak przechowywana rzodkiewka wytrzyma co najmniej tydzień i zachowa swoją chrupkość oraz walory smakowe.

Ogórek to warzywo o dużej zawartości wody, dlatego też właśnie należy przechowywać go w chłodzie. Ogórki w całości możesz położyć po prostu w lodówce. Natomiast pokrojone plasterki, aby nie wysuszyły się i nie skurczyły, trzymaj w pojemniku z zimną wodą w lodówce. Zasada jest podobna tak jak w przypadku rzodkiewki.

Aby sałata nie zwiędła szybko, oddziel jej liście od główki, umyj i osusz, a następnie zawiń w lekko wilgotne papierowe ręczniki. Dzięki temu zachowa swoją świeżość na wiele dni. Istnieje nawet sposób, by sałata była świeża do miesiąca! Oddzielone liście włóż do słoika z zimną wodą, zakręć i schowaj do lodówki.