
Aby sprawdzić, czy miód jest prawdziwy, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jego skład. Jeśli znajduje się w nim cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub inne słodziki a także sztuczne barwniki lub inne nieznane składniki - jest to tzw. sztuczny miód, czyli właściwie syrop cukrowy, który nie przyniesie żadnych korzyści zdrowotnych. Wprowadzenie sztucznego miodu do diety - zwłaszcza u dzieci - nie jest najlepszym pomysłem.

Świeżo wykręcony miód prosto od pszczelarza jest płynny, gęsty, zamglony - nieprzeźroczysty. Warto zwrócić uwagę na pochodzenie miodu. Najlepiej, jeśli pochodzi z Polski. Często w sklepach sprzedawane są mieszanki, w których część miodu pochodzi np. spoza Unii Europejskiej. Taki miód spędza dużo czasu w transporcie, często jest np. przegrzewany, przez co traci swoje wartości odżywcze. Unikaj miodów, na których etykiecie widnieje zapis "Mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich UE i spoza UE". To grzane, kiepskiej jakości miody azjatyckie, w których składzie może być tylko 1 proc. dobrego, polskiego miodu.

Jak przechowywać miód?
Miód należy przechowywać w dość chłodnym miejscu, bez dostępu do światła słonecznego. Najlepszym miejscem jest szafka kuchenna, w której temperatura jest zawsze stała i nie przekracza 25 stopni Celsjusza. Miód generalnie się nie psuje. Prawdziwy miód ma dość długi termin przydatności, szczególnie gdy jest szczelnie zamknięty w słoiczku. Dobrze przechowywany miód można spożyć nawet po terminie przydatności.