
OGLĄDANIE JAJKA POD ŚWIATŁO
Niektórzy sprawdzają świeżość jajka, oglądając je pod światło. W świeżych jajkach jest niewielka ilość powietrza, żółtko zatem będzie słabo widoczne pod światło. W starszych, ale nadal dobrych jajkach, gdzie jest większa przestrzeń powietrzna, można dostrzec nieco ciemniejsze żółtko. Zepsute jajka mają żółtko ciemne i niejednolite, może być ono nawet wymieszane z białkiem. Ponadto nieświeże jajko nie ma już swojego okrągłego kształtu.

PĘKNIĘTA SKORUPKA
Jeśli zauważysz pęknięcie lub wgniecenie w skorupce jajka, lepiej go nie kupuj ani nie jedz.

ZAPACH JAJKA
Niezawodnym sposobem na sprawdzenie świeżości jajka jest jego zapach. Jeśli po rozbiciu skorupki czujesz wyraźny zapach zepsucia i zgnilizny - natychmiast wyrzuć jajko. Zapach siarkowodoru to już niezwykle wyraźny sygnał, że jajko jest zepsute i absolutnie nie powinniśmy go jeść.

PLAMY NA SKORUPCE JAJEK
Świeże jajko ma mocną skorupkę bez plam i odbarwień. Kolor skorupki pod względem świeżości jajka nie ma żadnego znaczenia - to cecha genetyczna i zależy od gatunku i rasy kury.