
Tak rozpoznać świeżość jajek bez rozbijania skorupki
W opakowaniu zawierającym 12 czy 24 jajka zdarzają się aż 3-4 jajka nieświeże. Istnieje kilka oznak, które świadczą o tym, że jajko jest zepsute należy je natychmiast wyrzucić. Jak rozpoznać zepsute jajko - surowe lub gotowane - bez rozbijania skorupki? Sprawdź teraz w naszej galerii >>>>>

TEST NA ŚWIEŻOŚĆ JAJKA
TEST ZE SZKLANKĄ WODY
Aby sprawdzić świeżość jajka, wystarczy włożyć je do szklanki z wodą. Jeśli zatonie - jest świeże. Nieświeże jajko będzie się unosiło na wodzie.
- Jeżeli jajko leży płasko na dnie, komora powietrzna jest mała, co znaczy, że jest świeże. Jeżeli podnosi się do góry – lepiej je ugotować na twardo lub użyć do wypieków. Jeśli zaś wypływa na powierzchnię, niekoniecznie trzeba takie jajko od razu wyrzucać, ale gotować na miękko nie polecam – podpowiada prof. Ewa Łukaszewicz z Instytutu Hodowli Zwierząt na stronie uczelni.

WIROWANIE JAJKA
- Gotowane jajo po zakręceniu wiruje, a surowe nie – to wiedzą wszyscy. Ale nie każdy się domyśli, że starsze jajo po ugotowaniu wiruje mniej intensywnie, bo "zbełtana" treść jaja inaczej się przesuwa - podpowiada prof. Ewa Łukaszewicz z Instytutu Hodowli Zwierząt na stronie uczelni.

TEST POTRZĄSANIA JAJKIEM
Świeżość jajka można sprawdzić, potrząsając nim i przysłuchując się , czy nie pojawia się dźwięk chlupania. Jeśli nie - jajko można jeść. Gdy jednak słychać chlupanie wewnątrz jajka, w środku musiało znaleźć się powietrze. Lepiej być ostrożnym i dobrze przyjrzeć się terminowi przydatności do spożycia.