Spis treści
Tak najlepiej przechowywać jajka
Jajka w wielu sklepach, marketach czy na straganach nie są przechowywane w lodówkach. Pojawia się zatem pytanie, w jaki sposób należy przechowywać jajka.
- Świeże jajka najlepiej przechowywać w lodówce, ponieważ niska temperatura pomaga zachować ich świeżość i zapobiega rozwojowi bakterii - wyjaśnia dr hab. Elżbieta Maćkiw, profesor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH Państwowego Instytutu Badawczego.
Jajka należy przechowywać w stałej temperaturze, najlepiej w lodówce. W sklepach jajka są często sprzedawane na tyle szybko od chwili dostawy, że nie ma potrzeby ich chłodzenia. Czasem są spakowane tak, że nie wymagają chłodzenia przez jakiś czas. Eksperci zalecają umieszczenie jajek w lodówce po przyniesieniu ich do domu, aby utrzymać ich jakość i świeżość. Zmiana temperatury może wpłynąć na trwałość jajek a gwałtowne zmiany temperatury mogą prowadzić do pojawienia się wilgoci na powierzchni jajek, co sprzyja rozwojowi bakterii.
To Cię teraz może zainteresować
- Z tym warto jeść jajka, żeby schudnąć. To najlepsze dodatki do jajek na odchudzanie
- Oto pierwsze objawy raka przełyku. Ważne oznaki zwłaszcza podczas jedzenia
- Tyle kalorii ma jajko gotowane na twardo, na miękko i jajko sadzone. Sprawdź!
- Te osoby nie powinny jeść rosołu. W takich sytuacjach rosół może zaszkodzić
Jak należy przechowywać jajka surowe i gotowane?
Nie zawsze data przydatności do spożycia jajek jest wybita na opakowaniu. Przydatność jajka do spożycia zależy od wielu czynników, takich jak warunki przechowywania i wiek jajka. Jak podpowiadają eksperci, jajko może być bezpieczne do spożycia przez około 3-5 tygodni od daty zniesienia.
Według danych przytaczanych przez Polską Agencję Prasową, a pochodzących od Food and Agriculture Organization (FAO), średnio w ciągu roku Polacy zjadają 163 jajka na osobę.
Jajka gotowane mogą być przechowywane poza lodówką przez krótki czas, najlepiej spożyć je możliwie jak najszybciej. Gotowane jajko, jeśli nie będzie od razu jedzone, lepiej przechowywać w skorupce. Jeśli są przechowywane w czystym i szczelnym pojemniku, mogą być bezpieczne do spożycia przez kilka godzin po gotowaniu w temperaturze pokojowej - wyjaśnia specjalistka z NIZP. Jajka gotowane w skorupce są zazwyczaj bardziej odporne na zanieczyszczenia i mogą dłużej zachować świeżość niż jajka pozbawione skorupki. Im dłużej gotowane jajka pozostają poza lodówką, tym większe ryzyko rozwoju bakterii i pogorszenia się jakości.
Tak rozpoznać świeżość jajek bez rozbijania skorupki - sprawdzone sposoby
Jajka mogą się różnić między sobą na wiele sposobów - od koloru i grubości skorupki, po odcień czy konsystencję żółtka i białka. Większość z tych różnic jest zupełnie normalna i nie jest powodem do niepokoju - przyczyną mogą być różne czynniki zewnętrzne, takie jak gatunek kur, sposób karmienia czy temperatura, w której zostało złożone jajko.
Warto przypomnieć, co oznaczają numery na jajkach, czyli oznaczenie metody chowu kur niosek:
- 0 – jaja z chowu ekologicznego
- 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
- 2 – jaja z chowu ściółkowego
- 3 – jaja z chowu klatkowego
W opakowaniu zawierającym 12 czy 24 jajka zdarzają się aż 3-4 jajka nieświeże. Jest kilka oznak, po których można rozpoznać, że jajko jest nieświeże bez rozbijania skorupki. Takie jajka należy natychmiast wyrzucić!