Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak rozpoznać świeżość jajek bez rozbijania skorupki. Oto jak sprawdzić, czy jajka nie są zepsute

OPRAC.:
Magdalena Walczak-Grudzka
Magdalena Walczak-Grudzka
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Jak sprawdzić, czy jajka nie są zepsute? W jaki sposób rozpoznać świeżość jajek bez rozbijania skorupek? Zjedzenie nieświeżego jajka może być niebezpieczne dla zdrowia. Istnieją pewne oznaki, po których można w łatwy sposób ocenić świeżość jajka - zarówno surowego, jak i gotowanego. Sprawdź w lodówce, czy nie masz nieświeżych jajek! Wyrzuć jajka natychmiast, jeśli zauważysz takie oznaki, że jajko nie jest już świeże.

Spis treści

Tak najlepiej przechowywać jajka

Jajka w wielu sklepach, marketach czy na straganach nie są przechowywane w lodówkach. Pojawia się zatem pytanie, w jaki sposób należy przechowywać jajka.

- Świeże jajka najlepiej przechowywać w lodówce, ponieważ niska temperatura pomaga zachować ich świeżość i zapobiega rozwojowi bakterii - wyjaśnia dr hab. Elżbieta Maćkiw, profesor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH Państwowego Instytutu Badawczego.

Jajka należy przechowywać w stałej temperaturze, najlepiej w lodówce. W sklepach jajka są często sprzedawane na tyle szybko od chwili dostawy, że nie ma potrzeby ich chłodzenia. Czasem są spakowane tak, że nie wymagają chłodzenia przez jakiś czas. Eksperci zalecają umieszczenie jajek w lodówce po przyniesieniu ich do domu, aby utrzymać ich jakość i świeżość. Zmiana temperatury może wpłynąć na trwałość jajek a gwałtowne zmiany temperatury mogą prowadzić do pojawienia się wilgoci na powierzchni jajek, co sprzyja rozwojowi bakterii.

To Cię teraz może zainteresować

Jak należy przechowywać jajka surowe i gotowane?

Nie zawsze data przydatności do spożycia jajek jest wybita na opakowaniu. Przydatność jajka do spożycia zależy od wielu czynników, takich jak warunki przechowywania i wiek jajka. Jak podpowiadają eksperci, jajko może być bezpieczne do spożycia przez około 3-5 tygodni od daty zniesienia.

Według danych przytaczanych przez Polską Agencję Prasową, a pochodzących od Food and Agriculture Organization (FAO), średnio w ciągu roku Polacy zjadają 163 jajka na osobę.

Jajka gotowane mogą być przechowywane poza lodówką przez krótki czas, najlepiej spożyć je możliwie jak najszybciej. Gotowane jajko, jeśli nie będzie od razu jedzone, lepiej przechowywać w skorupce. Jeśli są przechowywane w czystym i szczelnym pojemniku, mogą być bezpieczne do spożycia przez kilka godzin po gotowaniu w temperaturze pokojowej - wyjaśnia specjalistka z NIZP. Jajka gotowane w skorupce są zazwyczaj bardziej odporne na zanieczyszczenia i mogą dłużej zachować świeżość niż jajka pozbawione skorupki. Im dłużej gotowane jajka pozostają poza lodówką, tym większe ryzyko rozwoju bakterii i pogorszenia się jakości.

Tak rozpoznać świeżość jajek bez rozbijania skorupki - sprawdzone sposoby

Jajka mogą się różnić między sobą na wiele sposobów - od koloru i grubości skorupki, po odcień czy konsystencję żółtka i białka. Większość z tych różnic jest zupełnie normalna i nie jest powodem do niepokoju - przyczyną mogą być różne czynniki zewnętrzne, takie jak gatunek kur, sposób karmienia czy temperatura, w której zostało złożone jajko.

Warto przypomnieć, co oznaczają numery na jajkach, czyli oznaczenie metody chowu kur niosek:

  • 0 – jaja z chowu ekologicznego
  • 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
  • 2 – jaja z chowu ściółkowego
  • 3 – jaja z chowu klatkowego

W opakowaniu zawierającym 12 czy 24 jajka zdarzają się aż 3-4 jajka nieświeże. Jest kilka oznak, po których można rozpoznać, że jajko jest nieświeże bez rozbijania skorupki. Takie jajka należy natychmiast wyrzucić!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska