
RZADKIE BIAŁKO JAJKA
Jeśli białko jajka łatwo się rozlewa i jest rzadkie - to sygnał, że jajko może być nieświeże. Świeże jajko można rozpoznać przez chalazę, czyli białawą strukturę utrzymującą żółtko w centrum białka. Jeśli po rozbiciu jajka i przelaniu go do miseczki chalaza jest dobrze widoczna i mocna - jajko jest świeże.

ZWARTE ŻÓŁTKO JAJKA
W świeżym jajku żółtko jest zwarte i dobrze trzyma się białka, ma jednolity kolor, jest jędrne i nie rozlewa się. Nie martw się jednak, jeśli żółtko jest jasnożółte lub pomarańczowe - to oznacza po prostu, że kura miała dietę bogatą w jasne pigmenty roślinne. Jeśli żółtko łatwo się rozlewa a przy poruszeniu pływa w białku, bardzo możliwe, że jajko jest nieświeże.

SPRAWDŹ STAN CHALAZY
Świeże jajko można rozpoznać przez chalazę, czyli białawą strukturę utrzymującą żółtko w centrum białka. Jeśli po rozbiciu jajka i przelaniu go do miseczki chalaza jest dobrze widoczna i mocna - jajko jest świeże.

Co oznaczają numerki na jajkach
Warto przypomnieć, co oznaczają numery na jajkach, czyli oznaczenie metody chowu kur niosek:
- 0 – jaja z chowu ekologicznego
- 1 – jaja z chowu na wolnym wybiegu
- 2 – jaja z chowu ściółkowego
- 3 – jaja z chowu klatkowego