
Bigos jest za słony
Jeżeli bigos okaże się za słony, dodaj do niego ziemniaka - warzywo wchłonie nadmiar soli. Inny sposób to dodawanie świeżej białej kapusty.

Bigos jest przypalony
Jeśli podczas gotowania bigos się przypalił, dodaj do garnka kawałek razowego chleba - koniecznie ze skórką (najlepsza będzie piętka - ma najwięcej skórki). Chleb wchłonie zapach i smak spalenizny.
Innym sposobem na przypalony bigos jest dodanie do niego ziemniaka. Ziemniak spełni podobne zadanie, jak skórka od chleba. Nie martw się - smaku ziemniaka nie będzie czuć w bigosie.

Bigos ma zapach spalenizny
Jeszcze inny sposób na usunięcie zapachu spalenizny z bigosu, to włożenie do garnka z potrawą kilka korków od wina. Bigos zagotuj razem z korkami, potem korki wyjmij. Możesz też dodać do bigosu trochę czerwonego wina - ono poprawi zapach i smak potrawy.

Bigos się przypalił
Choć wydaje się to dziwne, dobrym sposobem na pozbycie się smaku i zapachu spalenizny z bigosu jest przełożenie go do innego garnka i wstawienie do lodówki na kilka godzin. Możesz też dodać trochę aromatycznego kminku.