Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak uratujesz bigos. Przypalony, za słony lub za kwaśny bigos - oto triki na uratowanie bigosu

ak
Tak uratujesz bigos. Przypalony, za słony lub za kwaśny bigos - nie wyrzucaj, tylko wypróbuj te proste triki ►
Tak uratujesz bigos. Przypalony, za słony lub za kwaśny bigos - nie wyrzucaj, tylko wypróbuj te proste triki ► Pixabay.com
Bigos to popularna polska tradycyjna potrawa. Przygotowuje się go między innymi na święta Bożego Narodzenia. Bigos robi się z kiszonej kapusty, mięsa, dodaje się koncentrat pomidorowy, grzyby, suszone śliwki. Niestety, czasem zdarza się, że bigos się przypali, wyjdzie za słony albo za kwaśny. Dania nie trzeba jednak wyrzucać - taki zepsuty bigos można jeszcze uratować! Zobacz sposoby na uratowanie bigosu.

Bigos jest ceniony za wyjątkowy smak. Tę tradycyjną polską potrawę przyrządza się z kiszonej kapusty, z dodatkiem innych warzyw, mięsa - zwykle wieprzowego, kiełbasy, grzybów oraz śliwek suszonych.

Bigos - właściwości

Bigos jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Zawiera witaminy (m.in. C, A), minerały (potas, wapń, magnez), a także błonnik pokarmowy. Błonnik usprawnia pracę jelit, zapobiega zaparciom oraz pozwala utrzymać właściwą masę ciała. Obniża też poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i innym chorobom serca. Witamina C wspomaga układ immunologiczny, wzmacnia odporność i może skracać czas trwania infekcji. Witamina A wspomaga odnowę i regenerację skóry.

Oczywiście, jak ze wszystkim, także w jedzeniu bigosu warto zachować umiar.

Warto wiedzieć, że bigos jest kaloryczny. Zwykle robi się go z dodatkiem mięsa wieprzowego, w dodatku smażonego. Taki bigos to około 110 kcal w 100 gramach. Dlatego potrawę tę powinny w ograniczonych ilościach spożywać osoby, które są na diecie odchudzającej. W dodatku bigos jest ciężkostrawny. Może powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony przeciążonego układu pokarmowego, takie jak wzdęcia, gazy, ból brzucha.

Tak uratujesz bigos. Sprawdź, jak uratować przypalony lub przesolony bigos

Bigos gotuje się dość długo, dlatego łatwo może zdarzyć się, że się przypali. Bywa też, że wyjdzie za słony, za kwaśny albo wręcz bez smaku. Takiej potrawy nie trzeba wyrzucać - można ją łatwo uratować. Jest kilka prostych, ale skutecznych trików na uratowanie bigosu - zobacz je teraz w galerii.

Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
Kawa z kurkumą - takie są skutki picia tego napoju. To dzieje się z organizmem, gdy pijesz kawę z kurkumą
ZIELONA HERBATA - TAKIE SĄ SKUTKI PICIA ZIELONEJ HERBATY. To się dzieje z organizmem, gdy pijesz ten napój

od 7 lat
Wideo

Domowe keto batony bez cukru

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska