
Zielona herbata ma przeciwutleniacze
Pijąc zieloną herbatę otrzymujesz zastrzyk przeciwutleniaczy. Zielona herbata jest niezwykle bogatym źródłem polifenoli, które są znanymi i skutecznymi przeciwutleniaczami. Te substancje wykazują silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Badania potwierdzają, że zielona herbata, jako niefermentowana forma herbaty, dostarcza więcej korzystnych katechin niż herbata czarna lub oolong. Katechiny stanowią podkategorię flawonoidów, które występują naturalnie w dużych stężeniach w liściach rośliny Camellia sinensis. W herbacie znajdują się cztery główne katechiny: epikatechina (EC), 3-galusan epikatechiny (ECG), epigalokatechina (EGC) i 3-galusan epigalokatechiny (EGCG). Spośród tych katechin, EGCG i EGC występują w najwyższym stężeniu w zielonej herbacie i były przedmiotem większości badań.
Katechiny przeciwutleniające są również obecne w innych zdrowych produktach pochodzenia roślinnego, takich jak jabłka, jagody i kakao.

Zielona herbata jest dobra dla mózgu
Picie zielonej herbaty to jeden ze sposobów, aby zachować sprawność mózgu w miarę starzenia się. Zielona herbata poprawia czujność, pamięć, funkcje poznawcze i wykonawcze, a także pomaga zmniejszyć stres oksydacyjny.

Zielona herbata pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2
Liczne badania pokazują, że zielona herbata pomaga obniżyć poziom cukru we krwi na czczo i ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Wykazano również, że zielona herbata pomaga zwiększyć wrażliwość na insulinę, dzięki czemu insulina wytwarzana przez trzustkę może skuteczniej utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Zielona herbata pomaga chronić komórki wytwarzające insulinę, a flawonoidy zawarte w herbacie mogą pomóc w usuwaniu szkodliwych wolnych rodników i łagodzeniu stanów zapalnych.
Eksperci potwierdzają, że wszystkie te korzyści pomagają zapobiegać cukrzycy typu 2 a także zmniejszają powikłania cukrzycy, takie jak retinopatia cukrzycowa.

Zielona herbata jest dobra dla serca
Polifenolowe katechiny znajdujące się w zielonej herbacie poprawiają poziom cholesterolu całkowitego i LDL (złego) cholesterolu, które są dwoma głównymi czynnikami ryzyka chorób serca. Badania pokazały, że picie więcej niż 5 filiżanek zielonej herbaty dziennie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu zawału serca lub udaru mózgu o 26 proc. w porównaniu z osobami, które zgłosiły picie mniej niż jednej filiżanki zielonej herbaty dziennie. Inne badania wykazały, że picie zielonej herbaty trzy lub więcej razy w tygodniu może znacznie poprawić ogólny stan zdrowia serca.