Wiosna to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się pierwsze nowalijki. Rzodkiewki, sałata, szczypiorek, a wkrótce potem - młode ziemniaki.
Choć wiele osób z niecierpliwością oczekuje na krajowe produkty, często można się nabrać na ziemniaki importowane, mylnie uznawane za polskie. Problem wynika częściowo z braku informacji o kraju pochodzenia na etykietach. Ziemniaki pochodzące z Cypru czy Grecji, gdzie sezon wegetacyjny zaczyna się wcześniej, często mylone są z polskimi, szczególnie kiedy na opakowaniach pojawia się hasło „młode”.
Czym różnią się importowane ziemniaki od krajowych?
Ziemniaki określane w sklepach jako młode, na początku sezonu, często są dojrzałymi bulwami importowanymi. Polskie młode ziemniaki charakteryzują się delikatnością, łatwo odrywającą się skórką i są często pokryte pozostałościami ziemi, co świadczy o ich świeżości. Importowane ziemniaki, mimo że sprzedawane jako młode, są zazwyczaj gładkie i według cyklu wegetacyjnego - dojrzałe.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ziemniaki, które pojawiają się na rynku wiosną, można podzielić na wczesne i młode. Kluczową różnicę stanowi czas ich pojawienia się na rynku, ale nie tylko. Sprawdźcie, jak odróżnić wczesne ziemniaki od młodych - wszystko wyjaśniamy w poniższej galerii.
