
Barszcz czerwony to potrawa uwielbiana przez wielu Polaków. Chętnie spożywamy ją w okresie świąt Bożego Narodzenia i nie tylko. Istnieje pewien sposób, dzięki któremu twój barszcz zyska dodatkową nutę słodkości i kwaskowatości. Tajemny składnik barszczu zdradziła sama Magda Gessler. Zobacz w naszej galerii, o jaki składnik chodzi.

W przepisie na barszcz według Magdy Gessler znajdziemy między innymi: 1 kg buraków, pół selera, cały por, 2 duże lub 3 małe cebule, 5 łyżek octu, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku.
A także jednej tajemny składnik, który z pewnością cię zaskoczy. Doda on barszczu kwaskowatości i nuty słodkości >>>

Tym składnikiem są polskie jabłka, a dokładniej "4 kwaśne, polskie, winne jabłka ". Jabłka całkowicie odmienią smak naszego barszczu. Aby nasz wywar dobrze przesiąknął smakiem i aromatem jabłek, należy odstawić go z nimi na całą noc. Przewiń, aby poznać dokładny przepis >>>

Przepis na barszcz Magdy Gessler
1. Przekrój buraki na pół i wrzuć do garnka. Dodaj seler, por oraz cebulę. Zalej warzywa zimną wodą, tak, aby tylko je przykryła. Całość zagotuj, a gdy zacznie wrzeć dodaj ocet.