
Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego śniadania bez aromatycznego i rozgrzewającego żurku. Istnieje pewien trik, który sprawi, że jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Wystarczy dodać pewien sekretny składnik. Ten przepis poleca sama Magda Gessler! Szczegóły w galerii.

Magda Gessler to wybitna restauratorka i prowadząca słynnego programu "Kuchenne rewolucje". Gwiazda ma swój własny sposób na przygotowanie żurku wielkanocnego. Poznaj go na kolejnych slajdach galerii >>>

Podstawowe składniki na żurek Magdy Gessler:
litr warzywnego bulionu,
litr domowego lub sklepowego zakwasu,
250 ml śmietany,
300 g białej kiełbasy,
ząbek czosnku,
sól, pieprz, majeranek i opcjonalnie chrzan dla smaku.

Sekretnym składnikiem, który należy dodać do żurku, aby zyskał na smaku i aromacie, są grzyby. Wystarczy pięć suszonych prawdziwków, aby wywar nabrał doskonałego, głębokiego smaku.