
Przepis:
Na rozgrzaną w garnku łyżkę masła wrzuć 5 namoczonych wcześniej i pokrojonych na mniejsze kawałki prawdziwków.
Podsmażaj przez chwilę, po czym zalej litrem bulionu. Gotuj, aż grzyby zmiękną. Następnie przejdź do przygotowywania żurku.
Dodaj litr zakwasu, wyciśnięty ząbek czosnku i majeranek.
Do zupy wkładamy kiełbasę i parzymy przez ok. 20 minut na najmniejszym ogniu. Możesz też wyłączyć palnik i garnek przykryć pokrywką.
Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, pokrój ją w plastry. Zupę dopraw śmietaną, solą oraz pieprzem.

Żurek wielkanocny najlepiej serować z pokrojonymi jajkami oraz kawałkami kiełbasy. Niektórzy do smaku dodają pietruszkę lub chrzan. Aby żurek wyszedł idealnie, warto trzy dni wcześniej zrobić zakwas własnej roboty. Zobacz jak go zrobić >>>

Do garnka wsyp 350 g mąki żytniej. Zalewaj powoli litrem wrzącej wody. Mieszaj aż pozbędziesz się z masy grudek. Dodaj 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe i 5 sztuk ziela angielskiego. Całość przykryj gazą i odstaw na trzy dni. Nie zapominaj, aby codziennie przemieszać zakwas.