
Pomidory są popularnym dodatkiem do kanapek i różnego rodzaju dań. Nadają potrawom nutę słodkości i kwaskowości. Są też bardzo zdrowe - stanowią skarbnicę cennych witamin i składników mineralnych. Jednak przy niektórych połączeniach tracą swoje właściwości, a wręcz mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Sprawdź, jakich produktów nie należy łączyć z pomidorami. Szczegóły w galerii.

Ogórek
Łącząc pomidory z ogórkiem pozbawia się je witaminy C. Nie jest to szkodliwe dla naszego organizmu, ale nie jest również wartościowe.

Nabiał - mleko, twaróg, serek wiejski
Zawarte w pomidorze kwasy wchodzą w reakcję z wapniem, tworząc krystaliczne struktury, które odkładają się w stawach i stają się przyczyną ich schorzeń.

Produkty bogate w żelazo (awokado, porzeczki, fasola, groch, soczewica, soja, rodzynki, jabłka i śliwki)
Zmniejszają o połowę wchłanianie likopenu - przeciwutleniacza, który zapobiega chorobom nowotworowym.