
Kontrole produktów żywnościowych są prowadzone na podstawie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Informacje o zafałszowanych produktach podawane są do publicznej wiadomości, a także powód zastrzeżeń Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Sprawdźcie w naszej galerii, na co zwrócili uwagę kujawsko-pomorscy inspektorzy w 2022 r.

Ziemniaki młode luz - nieprawidłowa nazwa środka spożywczego - produkt nie spełniał cech charakterystycznych dla ziemniaków młodych. Takie zastrzeżenia w 2022 r. były dwukrotnie.

Filet z piersi kurczaka świeży - zawyżenie zawartości wody wchłoniętej, tj. przekroczenie współczynnika masy wody do masy białka.

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych - produkt nie spełniał wymagań w zakresie cech organoleptycznych, wynikających z zadeklarowanej kategorii oliwy z oliwek podanej w nazwie.