Kontrole produktów żywnościowych są prowadzone na podstawie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Informacje o zafałszowanych produktach są podawane do publicznej wiadomości, a także powód zastrzeżeń Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Inspekcja ma prawo:
- zakazać wprowadzania do obrotu artykułu niespełniającego
- wymagań dotyczącym jakości handlowej, transportu i składowania;
- nakazać poddanie artykułu określonym zabiegom;
- zakazać składowania artykułu w nieodpowiednich warunkach albo jego transportowania środkami transportu nienadającymi się do tego celu;
- przeklasyfikować artykuł rolno-spożywczy do niższej klasy
- nakazać zniszczenie artykułu
- wycofać z obrotu całą partię produktu
W 2022 r. w naszym regionie IJHARS wydała 10 takich decyzji. Sprawdźcie w naszej galerii, na co zwrócili uwagę kujawsko-pomorscy inspektorzy.

Wideo