5 z 10
Nie pozwól, by żółtko pękło podczas oddzielania od białek...
fot. pixabay.com

Nie pozwól, by żółtko pękło podczas oddzielania od białek
Oddzielanie białka od żółtka to umiejętność, której opanowanie zajmuje niektórym wiele lat. Zdaniem szefów kuchni najlepiej rozbijać jajka pojedynczo w oddzielnych miseczkach, aby białko było czyste.

Inny sposób na utrzymanie żółtka w całości podczas rozbijania jajka, to otwieranie go przodem do góry. Kiedy jajko pęknie, należy je ustawić pionowo, delikatnie odciągnąć każdy koniec skorupy, upewniając się, że żółtko jest w połowie skorupy. Następnie, używając drugiego pustego końca skorupy, należy złapać żółtko, delikatnie wlać je do pustej skorupy, jednocześnie pozwalając białkom jaj przelać się do miski.

Kolejny sposób to delikatne odbijanie dłoni w górę i w dół, tak, by jajko unosiło się nad miską. Białko się wyleje, a żółtko pozostanie nienaruszone.

6 z 10
Jajka można przygotowywać na wiele sposobów. Są nie tylko...
fot. pixabay.com

Jajka można przygotowywać na wiele sposobów. Są nie tylko bardzo popularne i zdrowe, ale są też jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych na świecie.

Z jajek można ugotować wiele przepysznych potraw, jednak wiele osób popełnia błędy, przygotowując jajka. Jest wiele sposobów, aby zepsuć jajko - od rozbicia skorupki do oddzielenia białka od żółtka można zniszczyć jajko, zanim jeszcze zacznie się cokolwiek z niego przyrządzać.

Jest wiele błędów, które można popełnić podczas rozbijania jajek. Zebraliśmy te najczęstsze. Sprawdź, czy też tak robisz na kolejnych slajdach >>>>>

7 z 10
Nie pozwól, by drobne kawałki skorupki trafiły do rozbitego...
fot. pixabay.com

Nie pozwól, by drobne kawałki skorupki trafiły do rozbitego jajka
Aby dobrze rozbić jajko, nie należy uderzać nim o ścianę miski, ponieważ to sprawia, że małe kawałki skorupek wpadają do jajka. Zamiast tego, lepiej stuknąć delikatnie, ale zdecydowanie najszerszą częścią jajka w twardą, płaską powierzchnię. Zazwyczaj dzięki temu powstaje równe, proste pęknięcie wokół jajka.

Idealne oddzielenie białka od żółtka jest ważne. Jedna kropla żółtka w białku może przeszkodzić w upieczeniu idealnej bezy.

Jeśli wpadnie kilka kawałków skorupki, najlepiej wyłowić je czystym palcem wskazującym. Dobrą sztuczką jest użycie innego fragmentu skorupki - elementy skorupki jajka przyklejają się do siebie jak magnes.

8 z 10
Jak rozbić jajko jedną ręką niczym profesjonalny szef...
fot. pixabay.com

Jak rozbić jajko jedną ręką niczym profesjonalny szef kuchni?
Szefowie kuchni często pokazują, jak od niechcenia rozbijają jajko jedną ręką, drugą robiąc coś innego zupełnie bez problemu. Czy to naprawdę może być takie proste?

Jeśli użyjesz jednej ręki i szybko uderzysz jajkiem w płaską powierzchnię, za każdym razem uzyskasz równe pęknięcie w skorupce. Szefowie kuchni podpowiadają, by użyć kciuka i palca wskazującego lub środkowego, aby oddzielić skorupkę jajka w miejscu, w którym jest pęknięta i wlać zawartość wprost do miski lub na patelnię.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

W Grudziądzu dzieci wystartowały w drugim biegu Klubu Małego Biegacza

W Grudziądzu dzieci wystartowały w drugim biegu Klubu Małego Biegacza

Seniorzy bawili się na "Familiadzie" w Domu Pomocy Społecznej w Grudziądzu

Seniorzy bawili się na "Familiadzie" w Domu Pomocy Społecznej w Grudziądzu

Zobacz również

W Grudziądzu dzieci wystartowały w drugim biegu Klubu Małego Biegacza

W Grudziądzu dzieci wystartowały w drugim biegu Klubu Małego Biegacza

W Chełmnie znowu rządzą rycerze! Tak wygląda Turniej Rycerski 2025 w Chełmnie

W Chełmnie znowu rządzą rycerze! Tak wygląda Turniej Rycerski 2025 w Chełmnie