
Jajka można przygotowywać na wiele sposobów. Są nie tylko bardzo popularne i zdrowe, ale są też jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych na świecie.
Z jajek można ugotować wiele przepysznych potraw, jednak wiele osób popełnia błędy, przygotowując jajka. Jest wiele sposobów, aby zepsuć jajko - od rozbicia skorupki do oddzielenia białka od żółtka można zniszczyć jajko, zanim jeszcze zacznie się cokolwiek z niego przyrządzać.
Jest wiele błędów, które można popełnić podczas rozbijania jajek. Zebraliśmy 8 najczęstszych. Sprawdź, czy robisz tak, jak na kolejnych slajdach >>>>>

Rozbijaj jajka na odpowiedniej powierzchni
Jak rozbić jajko? Jaką powierzchnię wybrać, by nie roztrzaskać skorupki na milion kawałków, aby kawałki skorupki nie wpadły do jajka i by podczas rozbijania uniknąć dostania się bakterii do białka czy żółtka?
Jeden ze sposobów, to rozbić jajko na płaskiej powierzchni zamiast na krawędzi miski, by zapobiec przedostawaniu się skorupki do środka.
Szefowie kuchni zalecają też rozbijanie jajka o jajko, gwarantując, że pęknie tylko jedno z nich.

Nie wciskaj skorupki do środka
Każde ciśnienie, na przykład wciśnięcie pękniętej skorupki do wewnątrz, aby wydostać białko i żółtko do miski, spowoduje eksplozję jajka. Szefowie kuchni radzą, by po rozbiciu jajka delikatnie rozciągnąć oba końce na zewnątrz od razu nad miską.
Jedna ze świetnych metod polega na zastosowaniu noża. Jajko należy trzymać w dłoni, ostrym końcem skierowanym w stronę czubków palców. Następnie należy uderzyć nożem w środek jaja delikatnym ruchem.

Nie wbijaj jajka bezpośrednio do potraw
Kolejną wskazówką dotyczącą rozbijania jajek jest to, aby nie rozbijać jajka bezpośrednio do innych składników, ale raczej do osobnego pojemnika. To dobry sposób na sprawdzenie, czy jajko jest zepsute.
Ponadto jeśli wpadnie kawałek skorupki, łatwiej ją wyłowić z małej miseczki niż na przykład z mąki czy mięsa.