
Sałatka jarzynowa to danie uwielbiane przez tysiące Polek i Polaków. Choć jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu, należy się trzymać kilku zasad, aby cieszyć się prawdziwą głębią smaku królowej sałatek!
Zobacz, jakie błędy popełniamy najczęściej robiąc sałatkę jarzynową! Szczegóły prezentujemy w naszej galerii >>>>>

SAŁATKA JARZYNOWA - JAK PRZECHOWYWAĆ?
Zbyt długie przechowywanie sałatki jarzynowej to błąd
Sałatkę jarzynową z majonezem przygotowuje się zwykle z pewnym wyprzedzeniem. Choć sałatka jarzynowa nie jest skomplikowana w przyrządzaniu, to jednak gotowanie i krojenie wszystkich składników jest żmudne i czasochłonne. Dlatego wiele osób decyduje się robić sałatkę jarzynową wcześniej a nie w dniu jej podania. Nie wolno jednak przesadzać! Sałatka jarzynowa z majonezem ma krótką przydatność do spożycia. Należy ją zjeść w ciągu 48 godzin od przygotowania, a przez ten czas przechowywać w lodówce. Po upływie tego czasu nie wolno jeść sałatki i bezwzględnie należy ją wyrzucić. Gotowane warzywa ulegają rozkładowi i fermentują. Ocet z ogórków czy majonezu spowalnia nieco rozwój bakterii gnilnych, ale mu nie zapobiega.

TEGO NIE DODAWAJ DO SAŁATKI JARZYNOWEJ!
Magda Gessler przyznała, że jest jeden składnik, którego nigdy nie dodaje do sałatki jarzynowej. To cebula! Główny powód to bardzo intensywny zapach, jaki ma cebula. Dodanie jej sprawia, że sałatka jarzynowa przesiąka tym smakiem i zapachem, a do tego w całej lodówce czuć tylko cebulę. Ponadto sałatka jarzynowa najczęściej przygotowywana jest z okazji świąt czy rodzinnych uroczystości, dlatego zależy nam na tym, żeby smakowała gościom. Wiele osób, zwłaszcza dzieci, nie przepada za smakiem cebuli. Może więc się okazać, że sałatka jarzynowa z cebulą po prostu nie będzie smaczna.

JAKIE OGÓRKI DO SAŁATKI JARZYNOWEJ?
Do sałatki jarzynowej pasują zarówno ogórki kiszone jak i ogórki konserwowe. Ważne jest jednak, żeby przed dokładnie je odcisnąć przed dodaniem do sałatki jarzynowej. W przeciwnym wypadku sałatka może się stać bardzo wodnista i nie będzie wyglądać zbyt apetycznie.