
Sernik to bez wątpienia ulubione ciasto Polaków. Pieczemy go przy okazji różnego rodzaju uroczystości, ale również, ze względu na proste wykonanie, często gości na naszych stołach na co dzień. Choć ciasto nie jest skomplikowane, początkujący amatorzy wypieków mogą trafić na kilka przeszkód. Sprawdź w naszej galerii, jakie błędy najczęściej popełniamy robiąc sernik.

Niedostatecznie zmielony twaróg
Twaróg na sernik powinien być zmielony co najmniej dwukrotnie, a najlepiej trzykrotnie. Konsystencja musi być pozbawiona grudek. Należy uważać na popularne sklepowe "twarogi na sernik" te najczęściej są zbyt rzadkie i mają w składzie niezdrowe konserwanty. Najlepsze do sernika są twarogi tłuste lub półtłuste, niekwaśne.

Zbyt wiele mąki
Mąka sprawia, że sernik staje się mniej puszysty i delikatny, a bardziej zwarty i kruchy. Najlepiej dodawać ją w bardzo niewielkiej ilości lub całkowicie z niej zrezygnować. Do sernika nie dodajemy także proszku do pieczenia.

Śmietana o niskiej zawartości tłuszczu
Niestety tłuste śmietany podnoszą kaloryczność deseru, w przypadku serników jednak nie powinniśmy z nich rezygnować. Śmietana 30% jest konieczna, jeżeli chcemy, aby sernik był kremowy i delikatny.