
Za mało jajek
Jajka także są tajemnicą puszystości sernika, także nie oszczędzamy na ich ilości. Średnio do serników dodajemy ok. 5 jajek, jednak te najbardziej puszyste i delikatne mają ich nawet 10. Spulchniają i podnoszą one objętość ciasta. Najlepiej dodawać osobno żółtka i osobno ubite białka.

Używasz składników wyjętych bezpośrednio z lodówki
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. W przeciwnym razie ciasto może opaść zbyt szybko po wyjęciu z piekarnika. Łączenie ze sobą składników (np. mąka, cukier, twaróg, jajka), które mają różną temperaturę to przepis na zakalec.

Zbyt niska wilgotność powietrze w piekarniku
Wtedy ciasto nie piecze się równomiernie, może pękać i przypalać się. Aby zapewnić sernikowi idealną wilgotność, na niższym poziomie w piekarniku ulokujcie naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wrzącą wodą. Woda zacznie parować i podniesie wilgotność powietrza, a ciasto upiecze się równomiernie.

Zbyt wysoka lub niska temperatura w piekarniku
Sernik należy piec w temperaturze 150-180 stopni. W przeciwnym razie ciasto popęka. Deser pieczemy bez termoobiegu. Aby uchronić górę przed przesadnym rumieniem się, przykryj ją folią aluminiową.