
ZASŁONIAK RUDAWY
Zasłoniak rudawy był powodem głośnego zatrucia dwóch bydgoszczanek.
Przypomnijmy, trzy lata temu, matka i córka wybrały się na grzyby w Bory Tucholskie. Myślały, że jedzą dość podobne kurki. Szesnastolatka trafiła do Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, jej stan był taki poważny, że dziewczynę wprowadzono w stan śpiączki farmakologicznej.
Gatunek ten ma szorstki kapelusz o soczysto brązowo-pomarańczowej barwie. Na spodniej części rzadkie rdzawobrązowe blaszki. Jego trzon jest żółtawy.
Objawy zatrucia zasłoniakiem występują nawet po kilkunastu dniach od spożycia.

MUCHOMOR PLAMISTY
Muchomor plamisty przypomina młodą kanię, spotkamy go w lasach liściastych. Zatrucie nim przypomina stan upojenia alkoholowego (ostre biegunki, wymioty, halucynacje z napadami radości i szału, drgawki, nawet zgon).
Ma szarobrązowy kapelusz z białymi plamkami oraz białe, gęste blaszki i charakterystyczny pierścień na trzonie. Smak lekko mdły, zapach przypominający surowego ziemniaka lub rzodkiew.

Jadalna Opieńka Miodowa, a trująca Maślanka Wiązkowa.
Opieńka miodowa jest grzybem jadalnym. Występuje wyłącznie na pniach, ma kolor miodowy, a na kapeluszu występują ciemnobrązowe plamki. Ma widoczne zadziory na nodze. Z kolei Maślanka wiązkowa rośnie na mchu, jest żółta i pomarańczowym śladem na kapeluszu. Jej spożycie może powodować niestrawność, a także utratę wzroku.

Jadalny Smardz Stożkowy, a trująca Piestrzenica Kasztanowata.
Jadalny Smardz stożkowy występuje na wiosnę, dodatkowo jest pod ochroną. Jednakże Piestrzenica kasztanowata należy do grzybów trujących, występuje latem. Nawet po ugotowaniu pozostaje trująca, a w momencie suszenia wydzielają się substancje, które szkodzą człowiekowi.