Nieprawda, że wszystkie grzyby trujące mają ostry smak - wskazują lekarze Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia. Dotyczy to m.in. muchomora sromotnikowego i wiosennego, które mają przyjemny i słodkawy smak.
Obalamy kolejne mity - trujące grzyby po posoleniu żółkną. Zmiana koloru wcale nie jest powodowana przez trujące związki! Zabarwienie cebuli podczas gotowania, kolejna błędna metoda rozpoznawania gatunków trujących. Cebula ciemnieje pod wpływem naturalnego składnika, który znajduje się w tym warzywie. Między bajki można też włożyć metodę srebrnej łyżeczki, która - w towarzystwie grzybów trujących - ciemnieje. Związane jest to z obecnością związków siarki (z reguły nie są trujące).
Takie grzyby w naszych lasach są trujące. Na nie musisz uważ...
Takie grzyby w naszych lasach są trujące - zdjęcia
Niektóre trujące grzyby w Polsce, które łatwo pomylić z jadalnymi. Uwaga! Ich spożycie to jednak zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Zobaczcie, na jakie grzyby trzeba uważać - szczegóły w poniższej galerii.
