
Pieczarki jadalne, a trujące muchomory
Wszelkie odmiany pieczarek są do siebie podobne. Jadalne pieczarki po zebraniu ciemnieją pod kapeluszem, pozostałe trujące odmiany pozostają w jednym kolorze. Pieczarki jadalne mają prosty trzon, natomiast trzon muchomorów zakończony jest pierścieniem.

Gołąbek wymiotny - trujący. Powoduje bóle brzucha, mdłości i wymioty.

Goryczak purpurowozarodnikowy
Średnica i kolor: 6-16 cm. Na początku kolor jasnoszarobrązowy, z czasem staje się ciemnobrązowy.
Rurki: mogą osiągać długość nawet 1,5 cm. Szarobrunatne lub brudnobrunatne. Po naciśnięciu stają się czarnobrunatne.
Trzon: koloru prawie tego samego co kapelusz. U podstawy może być biały.
Miąższ: Zazwyczaj koloru białoszarego, czasem wpada w odcienie czerwieni.

Zasłonak rudy
Grzyb śmiertelnie trujący przez zawartą w nim orellaninę, która odpowiada za uszkodzenia nerek i w następstwie ich niewydolność. Pierwsze symptomy pojawiają się po kilku dniach, ale rozwinięte objawy zatrucia występują dopiero po ok. 2 tygodniach. Ocenia się, że dawką śmiertelną jest ok. 100-200 g zasłonaka rudego.
Łatwo pomylić z płachetką kołpakowatą lub rydzem.