
Choć wielu rodziców to lekceważy, lepiej nie podawać grzybów małym dzieciom. Dlaczego? I gatunki nietrujące, przez ciężkostrawność, mogą być niebezpieczne dla kilkulatków, których układ pokarmowy nie jest jeszcze wykształcony tak, jak dorosłych.
Dodajmy, że jeśli chodzi o dzieci, połowa zatruć trującymi grzybami kończy się śmiercią!
Kiedy dzieci mogą zacząć jeść grzyby? Specjaliści podają przedział od siedmiu do dziesięciu lat.

Jeśli po spożyciu grzybów wystąpiły u Ciebie nudności, ból brzucha, biegunka, podwyższona temperatura, wywołaj wymioty i jak najszybciej odwiedź lekarza, radzi sanepid.
I przypomina: - Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego jednak gwałtownie się pogarsza.

Jeśli wybierasz się na grzyby, a chcesz uniknąć rozczarowania, weź pod uwagę kilka rad, które przytaczamy za sanepidem:
- zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone (młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek)
- początkujący powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe - w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia
- zbieraj grzyby w przewiewne koszyki - w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, które powodują zaparzanie i przyspieszają psucie
- grzyby należy wykręcać, nie wycinać
- nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, wiele z nich jest pod ochroną.