Pomidory w kuchni i ich wartości odżywcze
Pomidor jest nie tylko smacznym, ale i bardzo zdrowym warzywem. Zawiera on bogactwo składników odżywczych, takich jak sód, potas, magnez, wapń, a także witaminy K, B1, B2, B6, C. Pomidory pozytywnie wpływają na organizm, wspomagając między innymi układ krwionośny oraz wzrok.
Pomidory wszechstronnie wykorzystywane są w wielu kuchniach świata. Alergia no to warzywo, może więc być bardzo uciążliwa. W kuchni polskiej pomidory znajdziemy w m.in. kultowych gołąbkach, a także różnego rodzaju sosach i przecierach.
Alergia na pomidory - przyczyny
Alergenem odpowiedzialnym za większość przypadków uczulenia na pomidory jest profilina, znana również jako Sola I 1-profilina (dawna nazwa Lyc e 1), znajdująca się w miąższu pomidora. Ten alergen ma dużo wspólnego z alergenami znajdującymi się w brzozie, jabłku czy trawach, co może tłumaczyć, dlaczego osoby uczulone na te rośliny, mogą również doświadczać alergii na pomidory.
Objawy alergii na pomidory
Ważne jest, aby uważnie obserwować reakcje swojego organizmu po spożyciu pomidorów. Objawy alergii na pomidory mogą być różnorodne i obejmować zarówno reakcje skórne, jak i problemy z układem pokarmowym. Oto najczęściej spotykane:
Warto pamiętać, że alergia na pomidory, podobnie jak inne alergie pokarmowe, może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Dlatego, jeśli podejrzewasz u siebie tego typu uczulenie, niezbędne jest konsultacja z lekarzem specjalistą, który pomoże zdiagnozować problem i zaproponować odpowiednie środki zaradcze.
