Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie owoce można jeść przy cukrzycy - mamy listę. Te owoce obniżają poziom cukru we krwi

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Często osoby chore na cukrzycę zastanawiają się, jakie produkty mogą jeść. Czy mogą spożywać mięso, warzywa, nabiał, owoce, słodycze. Prawidłowa dieta jest niezbędna do kontrolowania choroby. Owoce również są koniecznym składnikiem diety osoby chorej na cukrzycę. Jakie owoce może jeść cukrzyk? Zobacz >>
Często osoby chore na cukrzycę zastanawiają się, jakie produkty mogą jeść. Czy mogą spożywać mięso, warzywa, nabiał, owoce, słodycze. Prawidłowa dieta jest niezbędna do kontrolowania choroby. Owoce również są koniecznym składnikiem diety osoby chorej na cukrzycę. Jakie owoce może jeść cukrzyk? Zobacz >>unsplash.com
Cukrzyca to przewlekła choroba związana z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej w organizmie. W Polsce na cukrzycę chorują ponad 2 miliony osób. Przy cukrzycy konieczna jest zbilansowana dieta dla diabetyków. Owoce i warzywa to bardzo ważna część tej diety. Takie owoce można jeść przy cukrzycy. Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, jeśli masz cukrzycę.

Po czym poznać że ma się cukrzycę?

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wynikająca z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny, hormonu produkowanego przez trzustkę.

Według danych WHO (Światowej Organizacji Zdrowia), liczba chorych na cukrzycę jest coraz większa, zwłaszcza gdy chodzi o cukrzycę typu 2, nazywaną insulinoniezależną. W 1980 roku na świecie chorowało na cukrzycę 108 mln osób, w 2014 roku było to już 422 mln, a według szacunków International Diabetes Federation w 2040 roku ma być już 642 mln chorych na cukrzycę. W Polsce liczbę osób chorych na cukrzycę szacuje się na ponad 2 miliony.

Przyczyny cukrzycy

Za najważniejsze przyczyny cukrzycy uważane są:

  • insulinooporność, czyli niewrażliwość tkanek organizmu na działanie insuliny,
  • nadwaga i otyłość,
  • złe nawyki żywieniowe,
  • mała ilość snu,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • stres,
  • zespół Cushinga.

Ryzyko zachorowania na cukrzycę rośnie, jeśli w rodzinie zdarzały się przypadki cukrzycy.

Cukrzyca - objawy ogólne

Większość chorych na cukrzycę ma cukrzycę typu 2 (90% wszystkich rozpoznań cukrzycy). Najważniejszym objawem cukrzycy jest wysoki poziom glukozy we krwi. Można go stwierdzić na podstawie badania krwi. A jakie są inne objawy cukrzycy, które powinny zwrócić naszą uwagę?

Najczęstsze objawy cukrzycy typu 1 i 2:

  • osłabienie, ciągłe zmęczenie,
  • uczucie suchości w ustach,
  • wzmożony głód i pragnienie,
  • nagła utrata masy ciała,
  • częste oddawanie moczu i moczenie nocne,
  • drażliwość,
  • trudności z koncentracją.

Często cukrzyca rozwija się latami, może nie dawać wyraźnych objawów. Przy długotrwałym przebiegu cukrzycy typu 2 można zaobserwować również następujące objawy:

  • powolne gojenie się ran,
  • łatwe powstawanie siniaków,
  • zamazane, a czasem podwójne widzenie,
  • nawracające infekcje skórne,
  • mrowienie w obrębie dłoni i podeszw stóp,
  • pogorszenie widzenia,
  • zapalenia dziąseł,
  • obrzęki i opuchnięcia (np. stóp, dłoni).

Dieta przy cukrzycy - co mogą jeść chorzy z cukrzycą?

Osoby chorujące na cukrzycę zastanawiają się, jakie produkty są dobre dla ich zdrowia. Czy mogą jeść owoce, warzywa, mięso, słodycze? Chorzy na cukrzycę powinni stosować odpowiednią dla diabetyków dietę.

Warzywa i owoce przy cukrzycy

W diecie chorych na cukrzycę nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców. W odpowiednio zbilansowanej diecie diabetyka powinno znaleźć się pięć porcji warzyw i owoców.

Diabetyk może jeść warzywa o niskim IG. Warzywa przy cukrzycy są źródłem niezbędnych witamin i minerałów, a zawarty w nich błonnik spowalnia wchłanianie glukozy. Witaminy A, D, E, K rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego do zieleniny warto dodawać oliwę z oliwek, orzechy lub pestki.

Warzywa polecane dla diabetyka to:

  • awokado,
  • brukselka,
  • cukinia,
  • cebula,
  • cykoria,
  • fasolka szparagowa,
  • grzyby,
  • kiszona kapusta,
  • ogórki,
  • oliwki,
  • seler naciowy,
  • bakłażan,
  • zielone liście,
  • papryka,
  • rzodkiew.

Jakie owoce obniżają poziom cukru we krwi?

Przy cukrzycy najlepiej jeść owoce o niskim IG. Owoce powinny być spożywane w pierwszej części dnia – do godziny 12, w towarzystwie tłuszczu, na przykład w obecności siekanych migdałów czy orzechów, co pomoże dodatkowo obniżyć ich wskaźnik IG. Szczegółowa lista w poniższej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska