Po czym poznać że ma się cukrzycę?
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wynikająca z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny, hormonu produkowanego przez trzustkę.
Według danych WHO (Światowej Organizacji Zdrowia), liczba chorych na cukrzycę jest coraz większa, zwłaszcza gdy chodzi o cukrzycę typu 2, nazywaną insulinoniezależną. W 1980 roku na świecie chorowało na cukrzycę 108 mln osób, w 2014 roku było to już 422 mln, a według szacunków International Diabetes Federation w 2040 roku ma być już 642 mln chorych na cukrzycę. W Polsce liczbę osób chorych na cukrzycę szacuje się na ponad 2 miliony.
Przyczyny cukrzycy
Za najważniejsze przyczyny cukrzycy uważane są:
- insulinooporność, czyli niewrażliwość tkanek organizmu na działanie insuliny,
- nadwaga i otyłość,
- złe nawyki żywieniowe,
- mała ilość snu,
- nadciśnienie tętnicze,
- stres,
- zespół Cushinga.
Ryzyko zachorowania na cukrzycę rośnie, jeśli w rodzinie zdarzały się przypadki cukrzycy.
Cukrzyca - objawy ogólne
Większość chorych na cukrzycę ma cukrzycę typu 2 (90% wszystkich rozpoznań cukrzycy). Najważniejszym objawem cukrzycy jest wysoki poziom glukozy we krwi. Można go stwierdzić na podstawie badania krwi. A jakie są inne objawy cukrzycy, które powinny zwrócić naszą uwagę?
Najczęstsze objawy cukrzycy typu 1 i 2:
- osłabienie, ciągłe zmęczenie,
- uczucie suchości w ustach,
- wzmożony głód i pragnienie,
- nagła utrata masy ciała,
- częste oddawanie moczu i moczenie nocne,
- drażliwość,
- trudności z koncentracją.
Często cukrzyca rozwija się latami, może nie dawać wyraźnych objawów. Przy długotrwałym przebiegu cukrzycy typu 2 można zaobserwować również następujące objawy:
- powolne gojenie się ran,
- łatwe powstawanie siniaków,
- zamazane, a czasem podwójne widzenie,
- nawracające infekcje skórne,
- mrowienie w obrębie dłoni i podeszw stóp,
- pogorszenie widzenia,
- zapalenia dziąseł,
- obrzęki i opuchnięcia (np. stóp, dłoni).
Dieta przy cukrzycy - co mogą jeść chorzy z cukrzycą?
Osoby chorujące na cukrzycę zastanawiają się, jakie produkty są dobre dla ich zdrowia. Czy mogą jeść owoce, warzywa, mięso, słodycze? Chorzy na cukrzycę powinni stosować odpowiednią dla diabetyków dietę.
Warzywa i owoce przy cukrzycy
W diecie chorych na cukrzycę nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców. W odpowiednio zbilansowanej diecie diabetyka powinno znaleźć się pięć porcji warzyw i owoców.
Diabetyk może jeść warzywa o niskim IG. Warzywa przy cukrzycy są źródłem niezbędnych witamin i minerałów, a zawarty w nich błonnik spowalnia wchłanianie glukozy. Witaminy A, D, E, K rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego do zieleniny warto dodawać oliwę z oliwek, orzechy lub pestki.
Warzywa polecane dla diabetyka to:
- awokado,
- brukselka,
- cukinia,
- cebula,
- cykoria,
- fasolka szparagowa,
- grzyby,
- kiszona kapusta,
- ogórki,
- oliwki,
- seler naciowy,
- bakłażan,
- zielone liście,
- papryka,
- rzodkiew.
Jakie owoce obniżają poziom cukru we krwi?
Przy cukrzycy najlepiej jeść owoce o niskim IG. Owoce powinny być spożywane w pierwszej części dnia – do godziny 12, w towarzystwie tłuszczu, na przykład w obecności siekanych migdałów czy orzechów, co pomoże dodatkowo obniżyć ich wskaźnik IG. Szczegółowa lista w poniższej galerii.
