
Bez kawy wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Rekordziści piją kilka filiżanek dziennie - chociaż eksperci przestrzegają, że najbezpieczniej jest zatrzymać się na czterech. Kawa kawie nie jest równa. Najzdrowsza jest kawa świeżo mielona, bez dodatku cukru i mleka, a także nieco gorsza w smaku kawa zielona. Niektórych popularnych kaw powinniśmy się wystrzegać. Sprawdź, jakie kawy szkodzą naszemu zdrowiu. Szczegóły na kolejnych slajdach galerii.

Kawa rozpuszczalna w saszetkach 3w1 (z dodatkiem cukru i mleka)
Zalewamy wodą i gotowe... - no właśnie nie do końca. W kawach w saszetkach prawdziwej kawy jest niewiele. Przeważają za to sztuczne dodatki - tłuszcz palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy.

Kawa rozpuszczalna
Ogólnie jest łagodniejsza od kawy naturalnej i nie ma przeciwwskazań, aby ją pić. Powinny jednak uważać na nią osoby z chorobami nerek, wątroby i trzustki - w kawie rozpuszczalnej mamy bardzo dużo szczawianów (ok. 20 mg/g). Unikać jej też powinny osoby uczulone na nikiel.

Kawa mrożona
Podaje się ją z bitą śmietaną i innymi dodatkami deserowymi - jest więc bardzo kaloryczna i zawiera dużą ilość cukru.