Jarząb pospolity, jarzębina lub jarząb zwyczajny są z rodziny różowatych. Zgodnie ze „Słownikiem roślin użytkowych” Zbigniewa Podbielkowskiego jarzębina dorasta do 15 metrów. W Polsce występuje pospolicie. Kwiaty – owłosione baldachy – pięknie pachną w maju i są miododajne. Owoce - kuliste, pomarańczowe, czerwone, cierpkie i gorzkie - mają długość od 7 do 9 mm.
W tym roku owoce są mniejsze z powodu suszy. Jednak występują obficie i można je wykorzystać na wiele sposobów. Czytelnicy dojrzewający w XX wieku będą pamiętać koraliki z jarzębiny, które robiły dziewczynki. Dziś to jedna z atrakcji reaktywowanych w zabawach z dziećmi w przedszkolach i domach.
Nieustannie tworzy się też przetwory jarzębinowe, z uwagi na smakowe i lecznicze właściwości tej rośliny. W „Małej księdze ziół” Anna Mazerant podaje, że owoce można spożywać po przemrożeniu lub zanurzeniu we wrzątku. Tracą wtedy trujące właściwości z powodu zawartości kwasu parasorbowego. Po obróbce termicznej znika też gorzki smak jarzębiny. Owoce zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew. Wyrabia się z nich jarzębiak, soki, dżemy, marmoladę, syropy i mus, np. z jabłkami, idealny do mięs.
Owoce zawierają dużo witaminy C, E, P, K, B3 i A oraz garbniki i pektyny. Jarzębina stosowana jest przy nieżytach jelit, przewlekłych biegunkach, różnych schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Takie ptaki jedzą jarzębinę
Można zerwać i przerobić jarzębinę, ale nie trzeba, na pewno się nie zmarnuje. Skorzystają ptaki i my również, bo będziemy mogli podziwiać je w pochmurne dni. Zobaczcie w naszej galerii, które ptaki lubią jarzębinę.
