28 marca przypada Światowy Dzień Doceniania Chwastów. Celem jest zwrócenie uwagi na atuty roślin niemile widzianych przez rolników i ogrodników.
Trudno doceniać perz właściwy, rozrastający się w ogrodach i na polach uprawnych. Według Instytutu Sadownictwa w Skierniewicach jest jednym z najbardziej uciążliwych chwastów w Polsce. To wieloletnia trawa rozłogowa, która występuje na wszystkich typach gleb, za wyjątkiem bardzo kwaśnych i bardzo ubogich, wręcz piaszczystych. Rozmnaża się z nawet z drobnych fragmentów rozłogów.
Do powszechnych chwastów zaliczają się również ostrożeń polny, bylica pospolita, wrotycz pospolity, krwawnik pospolity, pokrzywa zwyczajna, przetacznik ożankowy, powój polny, podagrycznik pospolity, szczawik żółty oraz skrzyp polny. W trawnikach najbardziej uciążliwe są: koniczyna biała, mniszek lekarski, babka zwyczajna i pępawa zielona.
Jednak wiele z nich ma właściwości cenne dla przyrody: wydobywają z głębi ziemi azot i minerały oraz są pokarmem dla mikroorganizmów, dzięki czemu poprawiają życie biologiczne gleby. Chwasty to też ważny pokarm dla ptaków i owadów - z hektara porośniętego mniszkiem lekarskim pszczoły wyprodukują 20 kg miodu i zbiorą 260 kg pyłku.
Z właściwości chwastów korzystają też ludzie. Mają one walory lecznicze i smakowe, dlatego są składnikiem surówek, koktajli i bazą słodkich syropów.
Takie są właściwości niektórych chwastów - lista
To czas, kiedy chwasty widać już w ogrodach i na polach. W formie je spożywać i które dolegliwości zwalczają? Zobaczcie w naszej galerii.
