Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie są właściwości niektórych chwastów. Łagodzą bóle, odmładzają, poprawiają libido i odstraszają kleszcze

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Z gotowanych kwiatostanów mniszka lekarskiego z cukrem i cytryną powstanie syrop przypominający miód. Na 200 kwiatów (bez łodyg) należy dodać pół litra wody, pół szklanki cukru i sok z jednej cytryny. Trzeba je gotować na małym ogniu około dwóch godzin bez przykrycia i przecedzić przez sito. Zyskamy syrop pełen witamin z grupy A, B, C i D oraz potas, magnez, żelazo i krzem. Syrop z mniszka podnosi odporność, oczyszcza wątrobę, pobudza pracę mózgu i łagodzi infekcje układu moczowego.
Z gotowanych kwiatostanów mniszka lekarskiego z cukrem i cytryną powstanie syrop przypominający miód. Na 200 kwiatów (bez łodyg) należy dodać pół litra wody, pół szklanki cukru i sok z jednej cytryny. Trzeba je gotować na małym ogniu około dwóch godzin bez przykrycia i przecedzić przez sito. Zyskamy syrop pełen witamin z grupy A, B, C i D oraz potas, magnez, żelazo i krzem. Syrop z mniszka podnosi odporność, oczyszcza wątrobę, pobudza pracę mózgu i łagodzi infekcje układu moczowego. Pixabay
Walka z chwastami jest uciążliwa w ogrodach przydomowych, w uprawach i na pastwiskach. Ale nie wszyscy narzekają na chwasty. 28 marca mają one swoje święto – za zasługi dla gleby, owadów i zwierząt, a także dla zdrowia człowieka. Sprawdziliśmy, które z powszechnie występujących chwastów mają cenne właściwości i jak można je wykorzystać.

28 marca przypada Światowy Dzień Doceniania Chwastów. Celem jest zwrócenie uwagi na atuty roślin niemile widzianych przez rolników i ogrodników.

Trudno doceniać perz właściwy, rozrastający się w ogrodach i na polach uprawnych. Według Instytutu Sadownictwa w Skierniewicach jest jednym z najbardziej uciążliwych chwastów w Polsce. To wieloletnia trawa rozłogowa, która występuje na wszystkich typach gleb, za wyjątkiem bardzo kwaśnych i bardzo ubogich, wręcz piaszczystych. Rozmnaża się z nawet z drobnych fragmentów rozłogów.

Do powszechnych chwastów zaliczają się również ostrożeń polny, bylica pospolita, wrotycz pospolity, krwawnik pospolity, pokrzywa zwyczajna, przetacznik ożankowy, powój polny, podagrycznik pospolity, szczawik żółty oraz skrzyp polny. W trawnikach najbardziej uciążliwe są: koniczyna biała, mniszek lekarski, babka zwyczajna i pępawa zielona.

Jednak wiele z nich ma właściwości cenne dla przyrody: wydobywają z głębi ziemi azot i minerały oraz są pokarmem dla mikroorganizmów, dzięki czemu poprawiają życie biologiczne gleby. Chwasty to też ważny pokarm dla ptaków i owadów - z hektara porośniętego mniszkiem lekarskim pszczoły wyprodukują 20 kg miodu i zbiorą 260 kg pyłku.

Z właściwości chwastów korzystają też ludzie. Mają one walory lecznicze i smakowe, dlatego są składnikiem surówek, koktajli i bazą słodkich syropów.

Takie są właściwości niektórych chwastów - lista

To czas, kiedy chwasty widać już w ogrodach i na polach. W formie je spożywać i które dolegliwości zwalczają? Zobaczcie w naszej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska