Takie są właściwości niektórych chwastów. Łagodzą bóle, odmładzają, poprawiają libido i odstraszają kleszcze

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Z gotowanych kwiatostanów mniszka lekarskiego z cukrem i cytryną powstanie syrop przypominający miód. Na 200 kwiatów (bez łodyg) należy dodać pół litra wody, pół szklanki cukru i sok z jednej cytryny. Trzeba je gotować na małym ogniu około dwóch godzin bez przykrycia i przecedzić przez sito. Zyskamy syrop pełen witamin z grupy A, B, C i D oraz potas, magnez, żelazo i krzem. Syrop z mniszka podnosi odporność, oczyszcza wątrobę, pobudza pracę mózgu i łagodzi infekcje układu moczowego.
Z gotowanych kwiatostanów mniszka lekarskiego z cukrem i cytryną powstanie syrop przypominający miód. Na 200 kwiatów (bez łodyg) należy dodać pół litra wody, pół szklanki cukru i sok z jednej cytryny. Trzeba je gotować na małym ogniu około dwóch godzin bez przykrycia i przecedzić przez sito. Zyskamy syrop pełen witamin z grupy A, B, C i D oraz potas, magnez, żelazo i krzem. Syrop z mniszka podnosi odporność, oczyszcza wątrobę, pobudza pracę mózgu i łagodzi infekcje układu moczowego. Pixabay
Walka z chwastami jest uciążliwa w ogrodach przydomowych, w uprawach i na pastwiskach. Ale nie wszyscy narzekają na chwasty. 28 marca mają one swoje święto – za zasługi dla gleby, owadów i zwierząt, a także dla zdrowia człowieka. Sprawdziliśmy, które z powszechnie występujących chwastów mają cenne właściwości i jak można je wykorzystać.

28 marca przypada Światowy Dzień Doceniania Chwastów. Celem jest zwrócenie uwagi na atuty roślin niemile widzianych przez rolników i ogrodników.

Trudno doceniać perz właściwy, rozrastający się w ogrodach i na polach uprawnych. Według Instytutu Sadownictwa w Skierniewicach jest jednym z najbardziej uciążliwych chwastów w Polsce. To wieloletnia trawa rozłogowa, która występuje na wszystkich typach gleb, za wyjątkiem bardzo kwaśnych i bardzo ubogich, wręcz piaszczystych. Rozmnaża się z nawet z drobnych fragmentów rozłogów.

Do powszechnych chwastów zaliczają się również ostrożeń polny, bylica pospolita, wrotycz pospolity, krwawnik pospolity, pokrzywa zwyczajna, przetacznik ożankowy, powój polny, podagrycznik pospolity, szczawik żółty oraz skrzyp polny. W trawnikach najbardziej uciążliwe są: koniczyna biała, mniszek lekarski, babka zwyczajna i pępawa zielona.

Jednak wiele z nich ma właściwości cenne dla przyrody: wydobywają z głębi ziemi azot i minerały oraz są pokarmem dla mikroorganizmów, dzięki czemu poprawiają życie biologiczne gleby. Chwasty to też ważny pokarm dla ptaków i owadów - z hektara porośniętego mniszkiem lekarskim pszczoły wyprodukują 20 kg miodu i zbiorą 260 kg pyłku.

Z właściwości chwastów korzystają też ludzie. Mają one walory lecznicze i smakowe, dlatego są składnikiem surówek, koktajli i bazą słodkich syropów.

Takie są właściwości niektórych chwastów - lista

To czas, kiedy chwasty widać już w ogrodach i na polach. W formie je spożywać i które dolegliwości zwalczają? Zobaczcie w naszej galerii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wildlife Photographer Of The Year 2022

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie