Muchomor czerwony - właściwości. Nie powinniśmy jeść tych grzybów
Muchomory czerwone zna niemal każdy. Od pokoleń przekazuje się wiedzę, że są to grzyby trujące, których nie powinniśmy jeść. Może to mieć bowiem negatywne skutki dla naszego organizmu.
Ostatnio pojawił się trend na zakup muchomorów czerwonych w internecie. Sprzedaż i zainteresowanie nimi rośnie, głównie przez samozwańczych "ekspertów", którzy zachwalają właściwości muchomorów czerwonych. Ich jedzenie może być jednak niebezpieczne dla zdrowia.
Zakaz sprzedaży muchomorów czerwonych w internecie - nowe przepisy
Na to, co dzieje się w internecie postanowił zareagować Paweł Grzesiowski, Główny Inspektor Sanitarny. W rozmowie z Radiem Zet przyznał, że monitoruje trend sprzedaży muchomorów czerwonych i chce, aby już w listopadzie obowiązywał zakaz sprzedaży tych grzybów.
Działania są w toku, ale póki nie będzie odpowiednich regulacji, sprzedaż muchomorów czerwonych jest możliwa. Obecnie pracownicy sanepidu przygotowują opinię, z której jasno wynika, że substancje zawarte w tych grzybach są szkodliwe dla zdrowia. Na tej podstawie muchomory czerwone zostaną wpisane na listę substancji zakazanych, a Ministerstwo Zdrowia będzie mogło wydać odpowiednie rozporządzenie.
Muchomor czerwony zakazany. Jakie są skutki jedzenia muchomorów czerwonych?
Pamiętajmy, że muchomor czerwony w formie surowej jest silnie trujący i może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych, tj.:
- nudności,
- wymioty,
- bóle brzucha,
- biegunka,
- zaburzenia widzenia,
- halucynacje.
Niektórzy próbują jednak poddawać muchomory czerwone obróbce w postaci nalewek oraz smażenia i suszenia tych grzybów, aby zmniejszyć toksyczność. Jednak spożywanie tych grzybów bez konsultacji z prawdziwym ekspertem może nieść negatywne skutki dla naszego zdrowia. Substancje psychoaktywne, które są w muchomorach czerwonych są zawsze dla nas niebezpieczne i najlepiej nie spożywać ich w żadnej formie.
