
7. Kumis
Czy z końskiego mleka może powstać dobry alkohol? Mieszkańcy Mongolii najwyraźniej uważają, że tak. Kumis jest tradycyjnym alkoholem powstającym właśnie z nabiału. Obecnie jednak dostępność głównego składnika jest ograniczona, więc teraz produkcja odbywa się w oparciu o zwykłe krowie mleko.

6. Kvass
Kvass jest niskoprocentowym piwem robionym z żyta lub ciemnego pieczywa. Tradycyjnie przygotowywano go w domowym zaciszu, a cała procedura trwała 12 godzin. Obecnie, by dodać napojowi odrobinę aromatu, dodaje się jedną lub dwie rodzynki i pozostawia na 2 dni.

5. Agawa de Bolivia
Kokaina jest nielegalna, ale… liście to już inna sprawa. Po usunięciu z liści koki czynników psychoaktywnych można ich używać dowolnie w kuchni. Według producentów alkoholu, świeżo zebrane składniki są eskortowane przez uzbrojoną ochronę wprost do Amsterdamu, gdzie są poddawane dekokainizacji. Agawa de Boliwia to na pewno pobudzający i elektryzujący napój.

4. Snake Whiskey
W azjatyckich barach napotkać można butelki zawierające całego węża. Dla smaku dodaje się też jego jad i inne mniej „zabójcze” przyprawy, jak jałowiec, chili lub żeńszeń. Podobno jest to trunek idealny dla mężczyzn, ponieważ wzmaga potencję i zapobiega wypadaniu włosów.