
Ludzka kreatywność w dziedzinie alkoholi też nie zna granic. Travel Channel przygotował zestawienie TOP 10 najciekawszych alkoholi, których można skosztować w najróżniejszych zakątkach świata. Zobaczcie szczegóły na kolejnych slajdach!

10. Soju
Koreański trunek Soju przyrządza się go na bazie ryżu, ziemniaków, jęczmienia, batatów lub tapioki, w podobny sposób jak polską wódkę. W smaku odrobinę słodszy od naszego alkoholu ze względu na dodane cukry. W zależności od mocy zawiera 20%-45% czystego alkoholu. Nie wiadomo, dlaczego Koreańczycy tak bardzo go sobie ukochali, ale wiadomo, że przeciętny 20-latek spożywa 90 butelek Soju rocznie!

9. Fernet
Specjalność prosto z Argentyny – czarna mikstura, smakiem przypominająca płyn do płukania ust o posmaku alkoholu. Takie są właśnie wrażenia po spróbowaniu Fernet. Smak i kolor są wynikiem składników potrzebnych do wytworzenia tego trunku – mirra, rabarbar, rumianek, kardamon i aloes. Mieszanka wybuchowa, której ukoronowaniem jest szafran. Fernet rzadko pija się go solo – zwykle z colą lub kawą.

8. Cynar
Cynar scolymus – karczoch zwyczajny, smaczne warzywo idealne na pizzę lub do obiadu. Kto by pomyślał, że może posłużyć jako baza dla alkoholu? Włosi! W połączeniu z 13 innymi ziołami i roślinami powstał 13,5% trunek o gorzkim, silnym, miedzianym smaku. Jego fanów można znaleźć również w Stanach Zjednoczonych i Brazylii, gdzie stosuje się go jako jeden ze składników drinków. Mimo to najczęściej serwowany jest z cytryną – jak karczochy.