
Oni nie powinni jeść masła
Masło to produkt, który powstaje z mleka. W około 80 proc. składa się z tłuszczy zwierzęcego, reszta to woda. Masło zawiera wiele witamin, a także minerały. Jest dobrym składnikiem zbilansowanej diety. Jednak nie wszystkim będzie służyć. Zobacz, kto nie powinien jeść masła.

Osoby z refluksem i zgagą
Osoby, które często skarżą się na zgagę i refluks, powinny odstawić masło, gdyż może ono nasilać nieprzyjemne objawy.

Osoby uczulone na kazeinę, z problemami trawiennymi
Masło zawiera białko mleka krowiego, kazeinę. To alergen, niektóre osoby mogą być na kazeinę uczulone. Kazeina podrażnia jelita i wywołuje choroby autoimmunologiczne. W dodatku kazeina może mieć związek z chorobą Leśniowskiego-Crohna), nadwrażliwością na gluten oraz anemią.
Osoby cierpiące na tę przypadłość mogą jeść masło klarowane, które nie zawiera takich białek.

Osoby na diecie odchudzającej
Masło ma dużą wartość energetyczną (> 250 kcal/100 g) i może powodować przyrost masy, zwłaszcza gdy jest spożywane codziennie. Także używanie masła do smażenia (np. jajek) zwiększa kaloryczność potrawy. Dlatego osoby odchudzające się powinny wyeliminować masło z diety, a przynajmniej ograniczyć jego spożycie.