
Osoby z tendencją do tycia / z nietolerancją laktozy
Produkty mleczne - również masło - zawierają laktozę, naturalny cukier. Według badań, nadmierne spożycie tego cukru może powodować otyłość. To kolejny powód, dla którego osoby odchudzające się powinny wyeliminować masło z diety.
Laktoza u wielu ludzi powoduje bolesne wzdęcia, zaparcia i biegunki.

Osoby z wysokim poziomem cholesterolu
Masło jest źródłem cholesterolu. Osoby ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi (szczególnie frakcji LDL) lub będące w grupie ryzyka chorób kardiologicznych, powinny zrezygnować z masła.

Osoby z problemami kardiologicznymi
Masło zawiera sporo izomerów trans kwasów tłuszczowych (TFA). Są one przyczyną chorób sercowo-naczyniowych oraz innych zaburzeń stanu zdrowia. Osoby cierpiące na problemy kardiologiczne lub zaburzenia lipidowe, powinny zamiast masła wybrać raczej miękką margarynę (tłuszcz roślinny) - ona nie zawiera izomerów trans.

Osoby starsze
Dla osób starszych znacznie korzystniejsze będzie zamienienie masła (przynajmniej w większości) na tłuszcze roślinne. One zawierają bowiem wiele wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają utrzymać sprawność umysłową.