Masło zaliczane jest do grupy produktów spożywczych określanych jako nabiał. Nabiał to mleko i przetwory mleczne - maślanka, jogurt, kefir, śmietana, masło, ser żółty, twaróg.
Masło - właściwości
Masło to jeden z najczęściej używanych do spożycia tłuszczy na całym świecie. Mimo tak powszechnego spożycia, wciąż o maśle krąży wiele mitów i błędnych przekonań. Jednym z najważniejszych jest to, że masło jest niezdrowe i lepiej zamiast niego jeść margarynę. Ta opinia opiera się głównie na tym, że masło zawiera nasycone kwasy tłuszczowe. Eksperci od żywienia potwierdzają, że najzdrowsze są nienasycone kwasy tłuszczowe, jednak te nasycone spożywane w rozsądnych ilościach oraz w połączeniu z innymi zdrowymi produktami (jak ryby, orzechy i tłuszcze roślinne) nie poczynią szkód w organizmie. A w dodatku masło ma wiele cennych składników: witaminy A, D, E, K, fosfor, wapń, sód.
Masło dla dzieci
Zaleca się, by dzieci do 3 roku życia spożywały masło, gdyż zawarty w nim cholesterol jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju młodego organizmu, a także do budowania ścian nowo powstających komórek. Masło jest też dobrym źródłem witaminy D potrzebnej do kształtowania odporności i układu kostnego. Oczywiście dieta dzieci powinna być bogata w owoce, warzywa i inne zdrowe produkty.
Takie są negatywne skutki jedzenia masła
Masło jest wskazane w zdrowej, zbilansowanej diecie, gdyż dostarcza różnych cennych dla zdrowia składników. Jednak nie jest dla każdego. Zobacz teraz w poniższej galerii, kto nie powinien jeść masła. Tym osobom ten tłuszcz może zaszkodzić.
Zobacz także to:
► Te osoby nie powinny jeść grzybów. Takie są skutki uboczne jedzenia grzybów
► Zielona herbata - tak działa na organizm picie tego napoju. Takie są skutki picia zielonej herbaty