
Sezonowe skarby natury - czerwiec: pomidor
Pomidor: Pomidory są bogatym źródłem witaminy C, potasu, folianów i przeciwutleniacza zwanego likopenem. Są one wszechstronnym składnikiem w kuchni, służąc jako podstawa do sosów, sałatek, zup i wielu innych potraw.

Sezonowe skarby natury - czerwiec: jagody
Jagody: Jagody są jednym z najzdrowszych owoców, zawierającym obfitość antyoksydantów, witamin C i K oraz błonnika. Są one popularne w wielu kuchniach, używane zarówno na surowo, jak i w deserach, dżemach, sokach czy smoothie.

Sezonowe skarby natury - czerwiec: wiśnie
Wiśnie: Wiśnie, znane również jako czereśnie kwaśne, są bogate w antyoksydanty, witaminy A i C, a także zawierają sporo błonnika. Mają one charakterystyczny kwaśny smak, co czyni je idealnym składnikiem do ciast, dżemów, soków, a nawet niektórych rodzajów alkoholu, takich jak wiśniówka.

Sezonowe skarby natury - czerwiec: czereśnie
Czereśnie: Czereśnie są słodkim i soczystym owocem, bogatym w antyoksydanty, witaminę C i A. Są one często spożywane na surowo, ale również wykorzystywane do produkcji dżemów, ciast i deserów, a nawet do fermentacji w niektórych krajach.